Trots samma träningsvanor och matintag: ju äldre vi blir desto svårare tycks det vara att behålla vikten. I en ny studie av Karolinska institutet – publicerad i tidskriften Nature Medicine – skriver forskarna att det finns en vetenskaplig förklaring. Det är omsättningen av fetter, så kallade lipider, som minskar i vår fettväv och bidrar till viktuppgång.
I undersökningen har man studerat fettväven hos 54 män och kvinnor under 13 års tid, skriver SVT. Resultatet var tydligt: de som inte kompenserade de sjunkande lipiderna med färre kalorier och högre dos träning gick upp i vikt.
– Resultaten pekar för första gången på att faktorer i fettväven styr förändringar i kroppsvikt under åldrande på ett sätt som är oberoende av andra faktorer, säger Peter Arner, professor vid institutionen för medicin i Huddinge och en av studiens huvudförfattare.
Man tittade också närmare fettomsättningen hos kvinnor som genomgått fetmakirurgi. Här kunde man fastslå att endast de med hög lipidomsättning lyckades hålla fast vid viktnedgången efter operationen. Målet med undersökningen är att hitta nya behandlingsformer för övervikt.
– Fetma och fetma-relaterade sjukdomar har blivit ett globalt problem. Därför har det aldrig varit mer relevant än nu att förstå hur lipider fungerar och vad som reglerar storleken på fettmassan hos människor, säger Kirsty Spalding, forskare vid institutionen för cell- och molekylärbiologi och en av studiens huvudförfattare.