CHINATEATERN, Stockholm. Kostymernahänger på rad i den trånga logen. Discoklänningar samsas med svarta nunnedräkter. Vid sminkbordet har Gladys del Pilar precis lagt ögonskuggan. Starkt lila och glittrig vittnar den om 70-talets discoera och musikalen En värsting till syster där hon spelar huvudrollen Deloris. Det är dryga två timmar kvar tills kvällens föreställning börjar och teatern står tom. Bara Gladys del Pilar är här.
– Jag gillar att komma hit i tid. Hinna landa, känna in stämningen och värma upp rösten. Det är A och O.
Hon vann Melodifestivalen med Afro-Dite 2002 och har sedan dess medverkat i musikaler som Abba: The true story, Hairspray och Ghost. Som körledare har hon tävlat i TV4:s Körslaget och leder varje vecka även sin egen kör Gladness i Huddinge. Det är en scenveteran som just nu spelar Whoopie Goldbergs succémusikal.
– Det här är ren kärlek och feelgood. Och oj, vad det dansas. Varje föreställning är ett riktigt gympass, vilket är bra med tanke på min sjukdom.
SJUKDOMEN HETER Typ 2-diabetes. Diagnosen fick hon för fem år sedan efter en helt vanlig hälsokontroll på vårdcentralen. Den innebär att bukspottskörteln inte producerar tillräckligt med insulin samt en nedsatt förmåga hos cellerna att tillgodogöra sig insulinet, vilket gör att sockernivån i blodet stiger. Det hela kom som en chock för Gladys del Pilar.
– Det var svårt att ta in. ’Va, har jag diabetes? Hur gick det till?’ tänkte jag. Jag hade ingen direkt bild av hur en person med diabetes såg ut, förutom att det inte var jag.
Hon blev erbjuden en diabeteskurs på vårdcentralenoch fick under flera månaders tid träffa psykologer, dietister och ögonläkare. Men trots all kunskap tog det tid att införa förändring i vardagen.
– Det tog nästan två år att börja se mig själv som diabetiker. Det var lätt att vifta bort och tänka att ’Äsch, jag tar tag i det imorgon’. Men när mina blodvärden och blodfetter sköt i höjden var det bara att inse och dra i alla bromsarna.
Gladys del Pilar blir tyst en stund. Hon funderar.
– Jag kom också till insikt med vad diabetes kan leda till i värsta fall. Förlamning, synskador och blodproppar. Visst, det är skräckscenarion men det är ju dit man är på väg om man inte behandlar sjukdomen rätt. Det skrämde mig.
Med den insikten tvingades hon förändra sitt sätt att leva och börja anpassa sitt liv efter sjukdomen.
– Innan jag började på Chinateatern var jag på turné i två år. Det gick inte alls ihop med min diabetes. För vad är öppet ute i landet efter klockan tio? Jo, snabbmatställena. Så jag gick till en gymgrossist och köpte en stor kylväska med plats för två termosar och sex matlådor. Det funkade perfekt.
REGELBUNDENHET, motion och bra kost heter de komponenter som lett till att hon nu lyckats få ned sina blod- och fettvärden. Idag är hon tablettfri, men tar fortfarande en spruta i veckan. För att fortsätta hålla medicinintaget på en minimumnivå krävs det att hon fortsätter hålla på rutinerna, en utmaning i Gladys del Pilars hektiska vardag. Typ 2-diabetes uppkommer oftast i vuxen ålder. De exakta orsaken till sjukdomen är inte känd men risken för insjuknande ökar av stress, övervikt och fetma eller om diabetes finns i släkten.
– Jag tror stressen kan ha bidragit till min diabetes. Förra året jobbade jag sju dagar i veckan, det var påfrestande för kroppen. Nu är jag ledig två dagar där jag bara tar det lugnt och unnar mig långa sovmorgnar.
Och så lagar hon mat – det stora intresset utöver musiken. Hon lagar gärna till familj, vänner och ensemble. 2016 ställde hon upp i Hela kändis-Sverige bakar – och vann.
– Tänk att jag, som diabetiker, vinner hela Sverige bakar! Det var jättekul. Jag gick in för det som vilken sport som helst och bakade långt inpå nätterna.
När självbiografin Tro, hopp & kärlek kom tidigare förra våren var den först tänkt som en kokbok men det blev istället berättelsen om hennes liv, framförallt den tuffa starten. Gladys del Pilar och systern Consuelo föddes i Ecuador, tvillingparet lämnades på en trappa till ett nunnekloster där de tillbringade de första sju åren av sina liv. En tuff tid där barnen bestraffades med slag om de gjort något fel. När flickorna adopterades till Sverige var de undernärda och fulla av inälvsmaskar och parasiter. Men trots den tuffa livsstarten i nunneklostret var det ingenting som hindrade Gladys del Pilar från att dra på sig nunnekläderna för rollen i En värsting till syster.
– Den enda parallellen blir mellan mitt privatliv och karaktär. Sedan skiljer sig historierna enormt i och med att jag som liten tjej blev räddad från nunnor och som vuxen i musikalen blir räddad av nunnor.
NAMN: Gladys del Pilar.
ÅLDER: 52 år.
FAMILJ: Mannen Christer och barnen David, 24, och Amanda, 22.
BOR: I Huddinge.
AKTUELL: Musikalen ”En värsting till syster” på Chinateatern i Stockholm. Leder även kören Gladness i Huddinge på måndagar.
Text: Isabelle Brandhofer Foto Christopher Hunt