Hur hanterar jag min höstdeppighet?
Sommarens kravlösa tillvaro är över, kvällarna skymmer tidigare och jag börja känna hur jag blir allt mer dämpad. Jag är rädd för att jag håller på att hamna i en depression. Hur gör jag för att motverka den? Och hur vet jag om det är årstidsbundet eller man borde förändra sitt liv?
Michaela
Svar: När det rör sig om årstidsbunden depression (ofta förkortat SAD, Seasonal Affective Disorder) kan man oftast se ett mönster av humörpåverkan i samband med att det blir mörkare. Det finns även “vårdepressioner”, men det är betydligt vanligare med nedstämdhet under hösten.
Förutom känslan av uppgivenhet och meningslöshet är vanliga symptom ökad trötthet, stegrat sötsug och ett större sömnbehov (plötsligt räcker det “normala” antalet sovtimmar inte längre till) .
Försök att vara så snäll mot dig själv som möjligt under denna period. Undvik stress genom att sänka kraven och planera i förväg. Regelbundna och näringsrika måltider hjälper till att hålla sötsuget i schack. Genom att gå till sängs en timme tidigare undviker man risken för kvällsätande och man får den där välbehövliga extra vilan. D-vitamintillskott kan också vara en god idé.
Upplever du att de depressiva symptomen blir överväldigande ska du inte tveka att söka hjälp i vården. Psykologisk behandling med inriktning på beteendeaktivering har visat sig ha god effekt, ibland i kombination med en antidepressiv medicinering för att återupprätta en balans i serotoninsystemet.
– Gina Almegård
Ska jag göra en digital detox?
Jag tog en paus från sociala medier en vecka under sommaren och märkte ingen större skillnad. Det väckte frågor: är Instagram och Twitter så skadligt som folk säger? Eller kanske behöver en digital detox pågå längre för att skapa välbefinnande? Jag undrar också om det finns några oväntade hälsofördelar med att logga ut?
Henning
Svar: Huruvida digitala medier är skadliga hänger främst ihop med hur själva användandet ser ut. Hur lång tid ägnar du åt sociala medier och är användandet strukturerat eller ligger du bara och slöscrollar i timmar? Behovet av en digital detox varierar alltså från person till person.
Några generella saker kan konstateras: exempelvis vet vi att det som kallas medveten närvaro– förmågan att vara mentalt grundad i nuetoch kunna ta in sinnesintryck som lukter, fågelkvitter, färgskiftningar på himlen – stärker vårt psykiska välbefinnande, gör oss mer stresståliga och har en hälsofrämjande effekt. Och dessvärre är medveten närvaro oförenligt med att samtidigt surfa på mobilen.
En annan aspekt är den så kallade tillgänglighetsstressen. Med dagens teknik förväntas vi vara tillgängliga konstant. Detta är en utveckling som gått oerhört fort – tidigare behövde vi bara gå ut genom ytterdörren för att få “vara ifred”, numera behöver ta det aktiva beslutet att lämna mobilen hemma för att vara helt säkra på att få ensamtid.
Och oftast gör vi inte det. För tänk om … Detta underliggande krav på att alltid kunna bli nådd, och att när man inte orkar detaktivt behöva välja bort det, är vår hjärna inte konstruerad för. Även om vi inte upplever det som stressande är det mentalt belastande.
Ett grundläggande tips är att vara medveten om hur man använder sin mobil, och att försöka begränsa tiden då man slösurfar. Avsätt hellre definierad tid då du med fullt fokus ägnar dig åt att scrolla igenom sociala medier. Antingen en lite längre stund per dag, eller så delar du upp tiden på några kortare sessioner. Men avbryt när tiden är ute och lägg istället hela din uppmärksamhet på det du har omkring dig. Även om det bara är att titta ut genom fönstret när du åker buss. Om du känner ett behov kan du sedan komplettera med en längre digital detox under exempelvis några semesterveckor.
– Gina