Doktor.se

Hur lång är en perfekt tupplur?

13 Augusti, 2020 ・ 2 min

Sömnforskaren Helena Schiller förklarar hur man gör för att vakna superpigg.

Mellan två och fyra på eftermiddagen fungerar vi människor – generellt sett – som sämst. Då begår vi flest misstag och är som allra tjurigast.
Enligt boken När av Daniel H Pink fungerar majoriteten som bäst på morgnarna, då kortisolnivåerna är högst. Timmarna efter lunch är däremot för de allra flesta en andefattig transportsträcka.
Bästa botemedlet? En kortare siesta. 
– Att få sova en stund på dagen kan ibland vara räddningen, den där lilla stunden av återhämtning man så väl behöver, säger sömnforskaren Helena Schiller.
Hur lång en optimal tupplur bör vara beror på flera saker.
– Frågar du någon som alltid sover dåligt är tuppluren kanske en nödvändighet för att klara av kraven som en dag består av.

Problemet är bara att dagsömn ofta stör nattsömnen, som kan bli både sämre och kortare. Då riskerar man att bli dödstrött nästa dag igen, och behöver nya tupplurar. Om man hamnat i en spiral av dålig nattsömn och känner starkt behov av att sova på dagen, då bör man kämpa emot lockelsen i en skön tupplur. 
– Men med någon som bara behöver slumra lite för att bli fit for fight till kvällen, är syftet med tuppluren ett annat.
Och hur länge bör man sova då? Risken med tupplurar är att man ibland vaknar upp i ett zombieliknande tillstånd – och det kan ta en bra stund innan man kommer igång igen.
–Nyckeln är att vakna innan man sjunker ner i djupsömn, vilket vanligtvis tar ungefär 20-30 minuter. Så vill du på ett enkelt sätt bygga upp energi inför kvällen, skulle jag säga att den optimala tuppluren bör vara ungefär 20 minuter.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
13 Augusti, 2020

Senaste artiklar

Här finner du våra artiklar där vi skriver om det senaste inom sjukvård, hälsa och medicin.