Att få i sig vätska är livsviktigt, men med det sagt behöver vi inte konstant sitta med en vattenflaska i handen. Enligt forskare på Karolinska Institutet är det många som oroar sig för sitt vätskeintag i onödan. I en artikel, som först publicerades i tidskriften Medicinsk Vetenskap 2015, förklarar forskare vid KI hur det på 80-talet växte fram en så kallad vattendrickar-epidemi – medier uppmanade till att dricka mer och allt fler började bära med sig egna vattenflaskor. Ett fenomen som egentligen inte vilar på någon vetenskaplig grund.
– Vi är sällan undervätskade under normala omständigheter, säger Mats Rundgren, tidigare universitetslektor och forskare vid institutionen för fysiologi och farmakologi vid Karolinska Institutet.
Så, vad är ett lagom vätskeintag? Mats Rundgren menar att vi normalt sett behöver få i oss en och en halv till två liter per dygn. Har man jobbat i en varm miljö så kan man behöva upp till fyra liter vatten.
– Det bästa rådet för att ha koll på vätskebalansen är att inspektera mängd och färg på urinen. Om du kissar några gånger per dag och urinen är ljusgul, ja då dricker du lagom mycket, säger han.
Glöm inte heller att vi får i oss vätska genom vissa livsmedel. Vattenmelon är en bra källa till vätska, tipsar dietisten och näringsfysiologen Amy Shapiro i en artikel från nyhetssajten HuffPost, men även gurka, selleri, broccoli och spenat.