Sömnlöshet är kanske ett av våra vanligaste hälsoproblem. Det kan ta sig flera uttryck. Det mest förekommande är kanske svårigheter att somna på kvällen. Detta förebygger man mest effektivt med motion, dagsljus på förmiddagen och genom att undvika kaffe och skärmtid sent på kvällen, menar , säger Helena Schiller som säger till Expressen Hälsoliv:
– Vi lever inte riktigt efter vår sömnklocka. På kvällen är det ofta att man är aktiv innan den minuten man ska somna. Man borde ha en timme innan man går och lägger sig, varva ner, meditera, ta en dusch, ligga på spikmatta.
Ett annat vanligt problem är plötsliga uppvaknande mitt i natten. Vi kan vakna till mellan sömncykler, likaså sjunker sömnhormonet melatonin framåt småtimmarna och stresshormonet kortisol höjs för att förbereda oss på att vakna.
Har du svårt att somna om du vaknar mitt i natten rekommenderar Helena Schiller att bryta mönstret med att gå upp.
– Man går upp och sätter sig i en fåtölj och bläddrar i en tidning man redan läst i tio minuter. Man bryter mönstret av att försöka sova, säger hon. Om man har sömnapné finns det olika hjälpmedel och andningsmasker för det via sjukvården. Om man sover oroligt kan ett tyngdtäcka hjälpa.
Kan du inte sova? Detta kan vara anledningarna
16 Juni, 2020 ・ 2 min
Att ha svårt att somna på kvällen eller att vakna mitt i natten och inte kunna somna om är ett vanligt hälsoproblem. Men hittar du orsakerna kan det motverkas.
16 Juni, 2020
Senaste artiklar
Här finner du våra artiklar där vi skriver om det senaste inom sjukvård, hälsa och medicin.