Att bemästra grundläggande hjärt- och lungräddning är en livsviktig kunskap. När en person drabbas av ett hjärtstopp behöver man snabbt få igång både hjärta och andning. Ju tidigare man börjar med bröstkompressioner och inblåsningar, desto större chans är det att personen överlever. Hjärt- och lungräddning, eller HLR, får inte hjärtat att slå igen, men ser till att blodet syresätts och cirkulationen fortsätter i kroppen i väntan på en hjärtstartare eller mer avancerad sjukvård.
Så utför du HLR:
1. Kontrollera medvetandet
Ta tag i axlarna på personen, skaka försiktigt och försök väcka honom eller henne. Om personen inte vaknar går du vidare till att kontrollera andningen.
2. Kontrollera andningen
Öppna luftvägen genom att lägga en hand på pannan, böja huvudet bakåt och lyfta upp hakan med andra handen. Lägg ditt öra nära personens näsa och mun, lyssna och känn efter andetag och kolla om bröstkorgen rör sig. Om personen har onormal andning, inte andas alls, eller om du är osäker ska du bedöma det som att personen har drabbats av hjärtstopp, larma 112 och starta HLR.
3. Bröstkompressioner
Placera basen på din hand mitt på bröstbenet mellan bröstvårtorna. Placera din andra hand ovanpå den andra. Tryck ned bröstkorgen minst 5 centimeter och håll en takt på 100-120 tryck per min. Tryck 30 gånger innan du börjar med inblåsningar.
4. Inblåsningar
Öppna luftvägen genom att hålla en hand på pannan, böja huvudet bakåt och lyfta upp hakan med andra handen. Knip om personens näsa, placera din mun tätt intill den drabbade och blås in luft tills bröstkorgen höjer sig. Gör två inblåsningar.
Fortsätt varva 30 kompressioner och två inblåsningar tills hjälp anländer eller tills personen andas med normala andetag.
Du ska försöka göra momenten utan avbrott och i jämn takt. Pausa inte för att kontrollera livstecken och undvik att göra långa pauser vid bytet mellan kompressioner och inblåsningar. Det är ansträngande att utföra HLR och det är bra om man kan vara flera som hjälps åt. Men det viktigaste att komma ihåg är att man inte orsakar någon skada genom att försöka, även om man känner sig osäker. Det är bättre att prova än att inte göra något alls!
Visste du att…
5 000 fall av hjärtstopp rapporteras i Sverige varje år. Den största orsaken till plötsligt hjärtstopp hos vuxna är hjärtinfarkt.
1 300 personer årligen räddas till livet efter plötsliga hjärtstopp. 800 på sjukhus och 500 utanför sjukhusmiljön.