Doktor.se

Psykologen: Så hanterar du dina katastroftankar

8 September, 2020 ・ 2 min
Medicinskt granskad

Oroliga tider med pandemi och svajigt världsläge. I spåren av detta brottas många med ångest och katastroftankar. Hur hanterar man då en oro som faktiskt kan vara betingad?

– Genom att observera tanken från sidan, om den är rimlig eller långsökt, så har man tagit ett viktigt steg. Man har separerat sig från tanken, säger David Waskuri, legitimerad psykolog på Sveapsykologerna, till Expressen Hälsoliv.
Samtidigt kan ångesten dröja kvar även vid insikten.
– Det finns ingen magisk knapp som man kan trycka på för att ångesten ska gå över. Det här hjälper en över tid, men kanske inte alltid tar bort ångesten i stunden. Att acceptera ångesten innebär att låta den finnas i bakgrunden, men samtidigt inte låta den hindra en från att leva sitt liv. Det kommer alltid finnas terrorister, pandemier och krig.
Psykologer talar ofta produktiv och icke-produktiv oro.
– Icke-konstruktiv problemlösning innebär att man fastnar i tankar som triggar fight och flight-läget, som i sin tur ger oss stresspåslag.
Istället föreslår han problemformulering.
– Först skriver man ner sitt problem. Konstruktiv problemlösning är att brainstorma fram och skriva upp olika lösningar och för- och nackdelar med dem. Då har man tagit sig från det hjälplösa läget till att hitta ett antal alternativ.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
8 September, 2020

Senaste artiklar

Här finner du våra artiklar där vi skriver om det senaste inom sjukvård, hälsa och medicin.