Ingen människa kan gå genom livet smärtfri. Vår förmåga att känna smärta hjälper oss att undvika faror, som att vi drar bort handen om vi håller på att bränna oss eller vilar en stukad fot från hård belastning en tid. Smärta är för det mesta ofarlig och går över, och inget att vara rädd för.
Vanligt att söka vård för smärta
När du får ont och inte vet vad det beror på, eller om du har långvariga besvär som inte går över är det bra att söka vård. Att ”ha ont” är en mycket vanlig orsak till att söka vård. Men att det gör ont är en beskrivning som egentligen omfattar många typer av symtom. Därför kommer din läkare vilja vet mer för att kunna hjälpa dig på bästa sätt. Inför läkarbesöket kan det vara bra att tänka igenom hur det gör ont. Här är tips över olika frågeställningar du kan fundera kring:
Hur det gör ont – är smärtan skärande, huggande eller mer dov och molande?
Var det gör ont – är smärtan bara lokaliserade till en kroppsdel, eller strålar smärtan ut i någon annan del?
När det gör ont – har du smärta hela tiden, eller mest i samband med vissa rörelser?
Hur svår är smärtan – på en skala från 1-10, där 10 är mesta möjliga smärta – hur intensiv skulle du säga att din smärta är?
Varför tror du det gör ont – Hur uppstod smärtan, var det något särskilt som hände? Är det en smärta du känner igen från andra tillfällen i livet?
Hur länge har du haft ont? Är det en ny smärta, och hur länge har du känt av den? Har smärtan förvärrats alternativt förbättrats över tid? Kommer symtomen i perioder?
Vad är dina känslor kring smärtan? Smärta kan ge känslor som till exempel oro eller rädsla. Det kan få konsekvenser som dålig sömn eller ångest. Glöm inte bort att beskriva det känslomässiga kring smärtan.
Olika ord som beskriver smärta
När du beskriver smärta finns det många ord du kan välja mellan. Här är några exempel:
brännande
bultande
dov
ilande
huggande
molande
pulserande
skarp
skärande
stickande
tryckande
Smärtdagbok
Ett annat hjälpmedel som används för att följa smärtsymtom över tid är att föra en smärtdagbok. En smärtdagbok är ett bra sätt att göra beskrivningar som ”ont varje dag” bli ännu mera konkreta. En smärtdagbok kan vara en anteckningsbok, en app eller anteckna i en kalender. Där kan du föra in uppgifter som när smärtan kommer, hur den känns, hur svår smärtan är, vad du gjort för att häva smärtan och hur det fungerat.