Födelsemärken finns, namnet till trots, sällan vid födseln. De kan komma vid olika åldrar, vissa redan under de första levnadsåren, och andra senare. Ett födelsemärke kan se ut på många olika sätt – röda, bruna, svarta; upphöjda eller platta. De allra flesta födelsemärken är helt ofarliga, men vissa kan utvecklas till malignt melanom, det vill säga hudcancer. Hur vet du då ifall du har ett farligt födelsemärke?
Koll på farliga kännetecken
Inom vården används ofta ABCDE-ramsan när det gäller födelsemärken. Det är en alfabetisk minnesramsa för att skilja farliga födelsemärken från ofarliga.
– A som i asymmetri. Ofarliga märken är oftast symmetriska, med en rund eller oval form. Ett farligt födelsemärke däremot är ofta asymmetriskt.
– B som i border (kant). Ett snällt födelsemärke har jämna, väldefinierade kanter. Ett farligt födelsemärke har oftast dåligt definierade, ojämna kanter och en oregelbunden form.
– C som i colour (färg). De flesta ofarliga födelsemärken har en enhetlig färg. Hos de som är farliga kan färgen variera i samma fläck, till exempel olika toner av brunt, eller brunt och svart i samma födelsemärke.
– D som i diameter. Ju mindre födelsemärket är, desto bättre. Är födelsemärket större än 5 cm ska det kollas upp.
– E som i evolution. Du ska söka vård om ett födelsemärke växer, ändrar färg eller form, börjar klia eller blöda.
Sök vård om du känner dig orolig
Om du känner dig orolig över ett födelsemärke, kan du söka vård på din Doktor.se-vårdcentral. Då bedömer din läkare ifall det behöver tas bort eller inte. Ibland behöver din läkare skriva remiss till en hudläkare för att veta säkert, och då blir det hudläkaren som tar bort födelsemärket.
Du kan läsa mer om födelsemärken och hur du söker vård här.