Lustgas har länge använts inom sjukvården, till exempel som smärtlindring vid förlossningar. Men de senaste åren har gasen i allt större utsträckning börjat användas som partydrog. Icke-medicinsk lustgas finns att köpa både på nätet, i fysiska butiker, och i en del barer. Att inhalera lustgas är lagligt, och det är lätt att få uppfattningen att det också är ofarligt. Gasen finns i både mindre patroner och större tuber. Den här lustgasen är avsedd för att användas i gräddsifoner, för att vispa grädde. I berusningssyfte fylls istället ballonger med lustgas, som sedan andas in.
Gasen ger ett kort rus, en till två minuter långt, som gör användaren avslappnad och fnittrig. Den kan också ge hallucinationer. Verkningsmekanismen hos lustgas är inte helt klarlagd, men den har effekt på många olika sorters receptorer i hjärnan.
Skillnad på lustgas utanför vården
Många tänker kanske att lustgas inte är farligt eftersom det används vid förlossningar. Men det finns viktiga skillnader. Lustgasen som används på sjukhus är utblandad med syrgas, medan den icke-medicinska lustgas som köps i berusningssyfte innehåller ren lustgas. En annan skillnad är att lustgasanvändningen på sjukhus är en engångsföreteelse, vilket kroppen klarar. Upprepad användning av lustgas kan däremot ge skador.
Om hjärnan utsätts för lustgas över en längre tid, kan kroppen få brist på vitamin B12, som i sin tur kan ge skador på nervsystemet och benmärgen. Symtom på B12-brist kan till exempel vara:
gångsvårigheter
ångest, nedstämdhet och psykoser
känselbortfall
domningar
trötthet.
Lustgas kan ge bestående skador
Att äta B12-tillskott samtidigt som du använder lustgas hjälper inte, eftersom lustgasen inaktiverar den B12 som du äter. I många fall kan symtomen gå tillbaka helt när lustgasanvändningen upphör och kroppen blir påfylld med B12 igen, men inte alltid.
Att andas in ren lustgas är också farligt eftersom den är väldigt kall, vilket kan ge upphov till köldskador i munhålan, strupen och luftvägarna. Skadorna kan göra det svårt att andas eller svälja, och värsta fall kan de bli bestående. Du kan bli yr och svimma när du andas in lustgasen eftersom kroppen inte får tillräckligt med syrgas. Lustgasanvändning ger också större risk för att drabbas av blodpropp i hjärnan eller lungorna, även om det är ovanligt.
Regeringen ser över lagstiftningen
Idag finns det ingen åldersgräns för att köpa lustgas, men regeringen har nyligen påbörjat en utredning där lagstiftningen kring lustgas ska ses över. Som vuxen bör du känna till symtomen, informera unga i din närhet om farorna, och reagera ifall du ser patroner eller ballonger.