Doktor.se

Lustgas ökar som berusningsmedel

2 Augusti, 2023 ・ 3 min
Medicinskt granskad

Tomma lustgaspatroner som ligger och skräpar i parker och på skolgårdar har blivit en allt vanligare syn. Lustgasanvändandet bland unga ökar, och många har missuppfattningen att drogen är ofarlig.

Lustgas har länge använts inom sjukvården, till exempel som smärtlindring vid förlossningar. Men de senaste åren har gasen i allt större utsträckning börjat användas som partydrog. Icke-medicinsk lustgas finns att köpa både på nätet, i fysiska butiker, och i en del barer. Att inhalera lustgas är lagligt, och det är lätt att få uppfattningen att det också är ofarligt. Gasen finns i både mindre patroner och större tuber. Den här lustgasen är avsedd för att användas i gräddsifoner, för att vispa grädde. I berusningssyfte fylls istället ballonger med lustgas, som sedan andas in.

Gasen ger ett kort rus, en till två minuter långt, som gör användaren avslappnad och fnittrig. Den kan också ge hallucinationer. Verkningsmekanismen hos lustgas är inte helt klarlagd, men den har effekt på många olika sorters receptorer i hjärnan.

Skillnad på lustgas utanför vården

Många tänker kanske att lustgas inte är farligt eftersom det används vid förlossningar. Men det finns viktiga skillnader. Lustgasen som används på sjukhus är utblandad med syrgas, medan den icke-medicinska lustgas som köps i berusningssyfte innehåller ren lustgas. En annan skillnad är att lustgasanvändningen på sjukhus är en engångsföreteelse, vilket kroppen klarar. Upprepad användning av lustgas kan däremot ge skador.

Om hjärnan utsätts för lustgas över en längre tid, kan kroppen få brist på vitamin B12, som i sin tur kan ge skador på nervsystemet och benmärgen. Symtom på B12-brist kan till exempel vara:

  • gångsvårigheter

  • ångest, nedstämdhet och psykoser

  • känselbortfall

  • domningar

  • trötthet.

Lustgas kan ge bestående skador

Att äta B12-tillskott samtidigt som du använder lustgas hjälper inte, eftersom lustgasen inaktiverar den B12 som du äter. I många fall kan symtomen gå tillbaka helt när lustgasanvändningen upphör och kroppen blir påfylld med B12 igen, men inte alltid.

Att andas in ren lustgas är också farligt eftersom den är väldigt kall, vilket kan ge upphov till köldskador i munhålan, strupen och luftvägarna. Skadorna kan göra det svårt att andas eller svälja, och värsta fall kan de bli bestående. Du kan bli yr och svimma när du andas in lustgasen eftersom kroppen inte får tillräckligt med syrgas. Lustgasanvändning ger också större risk för att drabbas av blodpropp i hjärnan eller lungorna, även om det är ovanligt.

Regeringen ser över lagstiftningen

Idag finns det ingen åldersgräns för att köpa lustgas, men regeringen har nyligen påbörjat en utredning där lagstiftningen kring lustgas ska ses över. Som vuxen bör du känna till symtomen, informera unga i din närhet om farorna, och reagera ifall du ser patroner eller ballonger.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
Ewa Lundborg, Medicinsk redaktör - Doktor.se2 Augusti, 2023Filip Saxena, chefläkare - Doktor.se