Doktor.se

Mutationer – SARS-CoV-2 varianter av särskilt betydelse

23 September, 2021 ・ 2 min
Medicinskt granskad

Världshälsoorganisationen WHO har lagt till en ny mutation av corona på sin bevakningslista. Det gäller my (mu) som klassas som en variant av särskilt intresse.

Det är mycket vanligt att virus muterar, förändrar sig. Det gäller även SARS-CoV-2, det virus som ger upphov till covid-19. Mutationer är en naturlig process, och en överlevnadsstrategi för att anpassa sig till nya situationer. De allra flesta nya mutationer innebär små förändringar och har inte någon betydelse för virusets förmåga att sprida sig.

Då och då kan viruset förändras mer markant, det kan till exempel vara flera mutationer samtidigt, eller en större mutation i en viktig del av virusets genetiska kod. Då kan viruset förändras så pass mycket att det klassificeras som en ny variant av viruset.

Mutation av corona – varianter av särskild betydelse

Just nu finns tre varianter av SARS-CoV-2 som bedöms ha särskild betydelse, och som fått samhällsspridning i Sverige:

  • Beta

  • Gamma

  • Delta

Dessutom finns varianter som bedöms ha särskilt intresse, som myndigheter håller koll på:

  • Lambda

  • My (mu på engelska)

Vacciner fungerar mot varianter av viruset

De vacciner som används fungerar mot de nya varianter av SARS-CoV-2 som fått spridning i Sverige, inklusive deltavarianten. Folkhälsomyndigheten, WHO, läkemedelsmyndigheter, sjukvården och de vaccintillverkande företagen följer noga de nya varianter av viruset som dyker upp, och om vaccineffekten håller i sig. Det är viktigt att komma ihåg att de vacciner vi nu har är så effektiva att även om de skulle tappa något i effekt så gör de ändå mycket stor nytta. Dessutom kommer vaccintillverkarna kunna anpassa vaccinerna om det skulle krävas. Det skulle likna den anpassning som sker av influensavacciner varje år för att de ska vara verksamma mot årets influensa.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.