När det första p-pillret blev godkänt på 50-talet var syftet så kontroversiellt att det bara fick godkänt för behandling av svår mensvärk. Att läkemedlet också kunde hindra ägglossning och graviditet togs upp som en varning under biverkningar. Först 1964, efter att pillren hade sålts på svarta marknaden, fattades beslutet att legalisera användningen av p-piller som preventivmedel.
Rätten till fri abort
Drygt tio år senare, 1975, trädde den svenska abortlagstiftningen i kraft, som ytterligare befäste kvinnans rätt till sin kropp och hälsa. Idag är det en självklarhet att kunna ha ett aktivt sexliv, och själv fatta beslut om att få barn eller inte få barn. Det känns ofattbart att tänka sig att på 1950- och 60-talet dog kvinnor på grund av farliga och osäkra abortingrepp i Sverige.
En minoritet av världens kvinnor har dessa rättigheter
Rätten till fri abort är fortfarande en kontroversiell fråga i många länder. Majoriteten av världens fertila kvinnor lever i länder där de inte har sexuella och reproduktiva rättigheter. I dessa länder dör tusentals kvinnor varje år på grund av brist på preventivmedel och farliga och olagliga aborter.
Kvinnliga läkare på barrikaderna
En tidig förkämpe för rätten att bestämma över sin kropp var Sveriges första kvinnliga läkare Karolina Widerström. Ytterligare en pionjär var Ada Nilsson, som blev läkare år 1900 och förespråkade både preventivmedel och att ge kvinnor möjligheten till abort. Hon kämpade tillsammans med sina kollegor Alma Sundquist och Julia Kinberg, men motståndet var hårt och mellan år 1910–1938 var det totalt förbud mot att informera om eller sälja preventivmedel.
Alla barn som föds ska vara välkomna
En kvinna som trotsade lagen om förbud mot preventivmedel var Elise Ottesen-Jensen. Hon startade Riksförbundet för sexuell upplysning 1933 och stred för rätten till fri abort, preventivmedel, sexualundervisning i skolan och att avkriminalisera homosexualitet. Och idag kan vi tack vare dessa starka kvinnor leva i ett samhälle som har kommit långt i att uppfylla Elise Ottesen-Jensens vision:
”Jag drömmer om den dag då alla barn som föds är välkomna, alla män och kvinnor är jämlika och sexualiteten ett uttryck för innerlighet, ömhet och njutning.”