Att röra på sig är bra för alla, och inte minst för barn och ungdomar. Många unga i dag rör sig alldeles för lite. Därför kan det som förälder kännas skönt att veta att ens barn gillar att idrotta och gå på träning flera gånger i veckan. Men även här finns skaderisker, eftersom många idrotter innebär att satsa stenhårt redan från ung ålder.
Så kan du förebygga skador hos ditt idrottande barn
Det talas ofta om att barn i dag rör sig för lite. Men för aktiva barn som tränar stenhårt flera gånger i veckan kan det tvärtom bli för mycket av det goda. Här har föräldrar ett stort ansvar att se till att idrott i unga år inte ger negativa följder senare i livet, säger Marcus Idoff som är fysioterapeut på Doktor.se och expert på träningsfysiologi.
Är det något särskilt som är viktigt att tänka på när växande kroppar tränar hårt?
Precis som för vuxna är det viktigt att barn planerar sina aktiviteter och får in vila. Det är vanligt att barn har olika idrotter och tränar varje dag samtidigt som att de också leker med sina vänner på rasterna i skolan eller efter på fritiden. Det kan lätt leda till att deras olika strukturer, till exempel muskler, senfästen och tillväxtzoner i skelettet, blir överbelastade och går sönder.
Hur skiljer sig skadorna som drabbar idrottande barn jämfört med vuxna?
Den stora skillnaden är överbelastningsskadorna, det vill säga de som uppstår av ett repetitivt arbete med frånvaro av vila. Det ger olika typer av skador hos vuxna och barn.
Exempelvis är det vanligt att vuxna skadar en sena vid för mycket belastning, medan barnet i stället skadar skelettets tillväxtzon där deras senor fäster in. Vid för mycket löpning till exempel, kan en vuxen person få ett ”hopparknä” (patellatendinopati), som beror på överbelastning av knäskålssenan. Ett barn får istället ”Schlatter” (apofysit), en inflammation i lårmuskelns senfäste som sitter strax under knät.
Ett annat exempel är att ett barn inte kan få hälsporre (plantar fasciit) utan även i detta fall kan få en skada i skelettets tillväxtzon i hälbenet, ett tillstånd som kallas för ”Severs skada”.
Kan du ge exempel på vanliga sportskador bland barn?
Både Schlatterknä och Severs skada är vanliga. Andra problem som förekommer ofta är muskelbristningar på olika ställen i kroppen, framför allt i musklerna i benen, eftersom barn inte har samma förmåga att bygga muskler som vuxna. Hos unga tjejer är det också vanligt med ”främre knäsmärta” (PFSS).
När det kommer till plötsliga skador på grund av yttre våld, till exempel hårda tacklingar, krockar eller fallolyckor, är främre korsbandsskada vanligt. Det är en skada som kan uppstå om knät av någon orsak vrids eller översträcks för hårt och snabbt. Även där är flickor överrepresenterade.
Finns det särskilda rörelser, träningsmoment eller sätt att träna som är särskilt skadetyngda?
Det finns alltid en större skaderisk när man utför samma typ av rörelse hela tiden. Barn som utför flera olika idrotter har en mindre skaderisk – så länge den totala belastningen inte blir alldeles för stor. Då ökar istället skaderisken.
Finns det något sätt att förebygga skador?
Det bästa är att planera barnens fysiska aktivitet och se till att få in vila i vardagen. Utöver detta bör man fokusera på att träna barnets neuromuskulära kontroll, det som kallas ”koordination” till vardags. Barn har inte möjlighet att bygga muskler som en vuxen person, men de har goda förutsättningar att träna sin neurologi. Det finns flera sätt att hjälpa aktiva idrottare med detta – till exempel genom initiativet Knäkontroll, skapat av SISU, Svenska Fotbollförbundet och Folksam. Knäkontroll utgörs av övningar som minskar risken för främre knäskador och som är anpassade för att vävas in i fotbollsträning.
Läs mer om Knäkontroll här.
Finns det särskilda åldrar eller växtperioder som är känsligare?
När ett barn växer mycket blir skelettets tillväxtzoner porösa som en naturlig del av växandet, och då finns det en större risk att råka ut för dessa apofysit-skador, som till exempel Schlatterknä. När varje enskilt barn har en sådan växtspurt varierar stort och därför är det svårt att ange en generell ålder för när detta sker.
Vad kan föräldrar/vuxna göra för att minska risken att sport i unga år får följder senare i livet?
Vuxna behöver ta ansvar för att hjälpa sina barn att undvika skador, då barnen själva har svårt att ta ansvar för det – de vill ju bara sporta och leka hela tiden för att det är kul. Redan i ung ålder väljer många barn idrotter som de vill satsa stenhårt på och tränar flera pass i veckan. Här är några saker jag tycker är viktiga att tänka på:
Variation. Sträva efter allsidig och varierad träning, till exempel genom att utöva olika idrotter eller olika slags träning.
Koordinationsträning (neuromuskulär kontroll). Genom att addera koordinationsövningar 1–2 gånger per vecka minskar risken för skador.I koordinationsövningar ingår bland annat att stärka balansen, förbättra förmågan att kontrollera sina rörelser och bedöma avstånd för att till exempel få bra samspel mellan öga-hand-fot.
Vila. Se till att få in vila och träningsfria dagar i barnets aktiva vardag.
Senaste artiklar
Här finner du våra artiklar där vi skriver om det senaste inom sjukvård, hälsa och medicin.