En stroke är ett gemensamt namn för en hjärnblödning eller blodpropp i hjärnan. Det gör att blodflödet till en del av hjärnan plötsligt minskar eller upphör helt, med följden att den drabbade delen av hjärnan får syrebrist. Det märks direkt genom förlust av viktiga funktioner som rörelse, tal, känsel och syn.
AKUT – snabbtest för stroke
Om någon i din närhet drabbas av stroke är det helt avgörande att du agerar snabbt. Varje minut räknas. Genom att lära dig ett snabbtest för stroke kan du rädda liv:
Ansikte – be personen le. Om inte båda sidorna inte hänger med som de brukar, till exempel att ena mungipan plötsligt hänger, är det ett varningstecken. Ring 112.
Kroppsdel – be personen sträcka båda armar rakt fram. Om ena armen faller nedåt inom 10 sekunder är det ett tydligt tecken. Ring 112.
Uttal – be personen att upprepa en enkel mening. Om personen sluddrar eller inte hittar orden, ring 112.
Tid – agera direkt. Varje sekund räknas.
Snabb vård är A och O
Varje år drabbas ungefär 25 000 personer i Sverige av en stroke, och av dessa är 5000 under 65 år. En stroke kan drabba i vilken ålder som helst, och komma utan förvarning. Efter en stroke är det vanligt att drabbas av förlamning och talsvårigheter. Ju snabbare personen får vård, desto mindre är risken för svåra och bestående skador.