Åldersvårtor kallas inom vården för seborroisk keratos och är hudförändringar som blir vanligare med åldern. De kommer ofta i grupp och växer snabbt. De smittar inte och kan inte utvecklas till cancer. Besvärande åldersvårtor kan tas bort.
Åldersvårtor
Vad är åldersvårtor?
Åldersvårtor är upphöjda förändringar i huden som kan likna vårtor. De är helt ofarliga och kan varken utvecklas till cancer eller smitta. Det är vanligast att få åldersvårtor i ansiktet samt på bröstet och på ryggen. Även om de blir vanligare med åldern, speciellt efter 50-årsstrecket, kan de komma redan i tjugoårsåldern. Åldersvårtor kallas även för mjällvårtor eller seborroiska vårtor, efter det latinska namnet seborroisk keratos.
Det är inte känt varför åldersvårtor uppkommer.
Symtom på åldersvårtor
Åldersvårtor kan kännas igen genom att de ofta:
är upphöjda
ger intrycket att vara ”påklistrade” på huden
uppkommer snabbt (några veckor till några månader)
kommer i grupp
är torra och fjällande eller feta och glansiga
är ljusbruna, bruna eller gråsvarta (men de kan vara alltifrån vita till brunsvarta).
De kan också vara
stora och väl synliga
lätt kliande
I ovanliga fall kan åldersvårtor se annorlunda ut och bli inflammerade och lite såriga, men det går över inom några veckor; ofta genom att den inflammerade åldersvårtan ramlar av. Åldersvårtor kan också vara platta. De kan då vara svåra att särskilja från så kallade åldersfläckar, som också har namnet solfläckar (lentigo solaris).
Vad kan jag göra själv?
Du kan inte ta bort åldersvårtor själv, det måste en läkare eller sjuksköterska göra. Åldersvårtor kan inte förebyggas.
Behandling av åldersvårtor
Åldersvårtor behöver inte skäras bort, eftersom de inte kan utvecklas till cancer. Ibland kan dock en åldersvårta vara besvärande, till exempel om den sitter så att den skaver eller fastnar i kläder, eller om du tycker att den är missklädsam. Om du vill bli av med en åldersvårta kan den lätt tas bort. Det görs i sådana fall av en läkare eller sjuksköterska inom privat vård, genom att skrapa eller frysbehandla vårtan. Det är dock ganska vanligt att åldersvårtor kommer tillbaka igen.
När bör jag söka vård?
Sök vård om:
vårtan blöder
vårtan förändras
vårtan blir infekterad och inte blir bättre på några veckor
du är osäker på om det är en åldersvårta du har
Hur kan Doktor.se hjälpa mig?
Hos oss arbetar sjuksköterskor och läkare som kan hjälpa dig med bedömning av symtom och rådgivning. Doktor.se har även fysiska vårdcentraler på flera orter.
Frågor och svar om åldersvårtor
Några korta frågor och svar kring åldersvårtor.
Senaste artiklar
Här finner du våra artiklar där vi skriver om det senaste inom sjukvård, hälsa och medicin.