Halsbränna är en vanlig åkomma som även kallas magsaftsreflux eller gastroesofageal reflux. Oftast går det att behandla själv med receptfria läkemedel. Halsbränna orsakas av att magsaft från magsäcken tränger upp i matstrupen som blir irriterad av den frätande syran i magsaften.
Halsbränna
Hur kan Doktor.se hjälpa mig?
Vi har erfarna sjuksköterskor och läkare som kan hjälpa dig att bedöma dina symtom och ge rådgivning. Om det behövs skriver vi ut läkemedel på recept.
Få råd och hjälp vid halsbränna
Snabb hjälp via chatt, video eller röstsamtal. Öppet alla dagar.
Orsak till halsbränna
Miljön i magsäcken är mycket sur och slemhinnan inuti magsäcken är speciellt utformad för att klara det. Men om magsyra av någon anledning trycks upp i matstrupen där slemhinnan inte tål syran, så kan det ge upphov till halsbränna.
Vid återkommande halsbränna är den vanligaste orsaken att det finns en utvidgning vid övre magmunnen, ett så kallat hiatusbråck, som gör att det inte sluter tätt. En orsak är att magen tryckts uppåt på grund av kraftig övervikt. Det är också vanligt med halsbränna när du är gravid, då barnet kan ge ett ökat tryck mot magsäcken.
Funktionen i magsäcken kan också påverkas av magsår, alkohol, rökning eller stress, så att syra stöts upp i matstrupen.
Symtom på halsbränna
Symtomen kan variera från mild obehagskänsla till kraftig smärta, då främst om slemhinnan i matstrupen har blivit inflammerad (esofagit). Det är inte ovanligt hos små barn, där muskulaturen inte är färdigbildad. Symtomen på halsbränna kan bli värre efter läggdags eftersom maginnehållet är en vätska och lättare hamnar i matstrupen i liggande läge. Tecken på halsbränna är:
sura uppstötningar
brännande smärta i halsen eller i bröstet
smärta eller obehag i mellangärdet som kan stråla uppåt bakom revbenen
tidig mättnadskänsla
illamående
Små barn har svårare att uttrycka sina symtom, och det kan vara svårt att förstå att de har halsbränna. Symtom på halsbränna hos små barn är till exempel:
att barnet kräks ofta
att barnet har svårt att svälja
att det verkar göra ont när barnet sväljer
Vad kan jag göra själv?
Här är tips på åtgärder du kan göra själv för att lindra halsbränna och minska risken för att få besvär:
Sluta röka. Rökning ökar risken för halsbränna.
Höj huvudänden på sängen. Det kan minska risken för reflux och lindra symtomen.
Gå ner i vikt. Fetma, speciellt bukfetma, ökar risken för halsbränna
Rör på dig. Stillasittande och särskilt att sitta framåtlutad långa stunder kan öka risken för halsbränna.
Tänk på hur du äter. Ät regelbundet och mindre portioner. Att äta stora portioner kan orsaka halsbränna. Likaså att äta för sent, eftersom det ger hög syraproduktion sent på kvällen och natten.
Undvik mat som irriterar. Fet mat liksom mat som kan irritera slemhinnorna kan orsaka symtom. Exempel är starka kryddor, lök, citrusfrukter, tomater, syrliga bär, pepparmynta, choklad, kolsyrade drycker och alkohol.
Se över dina alkoholvanor. Större alkoholintag irriterar slemhinnorna och kan på sikt skada nedre delen av matstrupen.
Försök att undvika stress. Det finns inget starkt stöd vetenskapligt för att stress påverkar halsbränna, men många beskriver att de blir sämre i perioder med mycket stress. Det är lätt att försumma goda vanor i stressiga perioder vilket också bidrar.
Behandling vid halsbränna
Halsbränna kan oftast lindras med receptfri behandling och förändringar av livsstilen. Det finns flera receptfria läkemedel som minskar syramängden och lindrar symtomen:
Antacida är tuggtabletter som binder och neutraliserar syran. De har effekt redan inom några minuter, men effekten är kortvarig. De kan kombineras med långverkande läkemedel. Fråga på apoteket.
Läkemedel som innehåller alginsyra. Läkemedlet bildar ett skumlock som lägger sig överst i magsäcken för att förhindra magsyran från att nå matstrupen.
H2-blockerare och protonpumpshämmare är tabletter som på olika sätt minskar syraproduktionen. De tar lite längre tid till effekt, men effekten håller i sig längre tid. Om du har uttalade besvär stora delar av dagen och även nattetid rekommenderas protonpumpshämmare för långvarig effekt.
Om symtomen inte ger med sig bör du söka vård för att se om det är halsbränna som ligger bakom besvären.
När bör jag söka vård?
De flesta som får besvär av halsbränna behöver inte söka vård, eftersom receptfri behandling brukar lindra. Du bör söka vård om något av följande stämmer:
Om du får besvär av halsbränna för första gången när du är 50 år eller äldre.
Om du har svåra besvär av halsbränna som inte ger med sig med receptfri behandling
Om du får halsbränna och samtidigt går ner i vikt utan anledning
Sök vård akut om du får halsbränna och något av följande stämmer in:
Om du plötsligt får svårt att svälja, eller att det gör ont när du äter eller dricker
Om du får svart avföring
Om du kräks och det du kräks upp innehåller blod
Få råd och hjälp vid halsbränna
Snabb hjälp via chatt, video eller röstsamtal. Öppet alla dagar.
Frågor och svar om halsbränna
Några korta frågor och svar kring halsbränna.
Fler relaterade artiklar
Här hittar du våra artiklar där vi skriver om det senaste inom sjukvård, hälsa och medicin.