Vårtor orsakas av virus och försvinner oftast av sig själva även om det kan ta lång tid, ibland flera år. Om du inte vill vänta kan du köpa receptfri behandling på apoteket. Alla kan få vårtor men det är vanligast bland barn i skolåldern.
Vårtor
Orsak till vårtor
Vårtor beror på en infektion i huden av virus från gruppen humant papillomvirus (HPV). Det finns mer än 200 olika typer av HPV-virus, och många känner igen namnet eftersom vissa varianter kopplas till vårtor i underlivet (könsvårtor) och ökad risk för cancer.
När det gäller hudvårtor är det andra typer av HPV-virus som orsakar infektionen som leder till en förtjockning av huden, och det är helt ofarligt. Vårtor förekommer i alla åldrar, men det är vanligast med vårtor hos barn i skolåldern.
Symtom på vårtor
Du kan känna igen vårtor genom följande:
Vårtor sitter oftast på fingrar, händer och fötter och är normalt mellan 4 och 5 millimeter stora. De kan sitta en och en eller tillsammans i grupper.
Vårtor är runda, mjuka upphöjningar i huden med hård kant och en småknottrig yta.
Ibland kan små svarta prickar synas i vårtan, speciellt om du först skrapar bort det yttersta skiktet. Det är blodkärl som har förtätats.
Handvårtor är mer upphöjda än fotvårtor och kan ibland se ut som små blomkålshuvuden.
Om vårtor utsätts för tryck kan vårtor på fotsulor eller fingrar ömma. Ofta är huden runt fotvårtorna förtjockad.
Fotvårtor
Fötterna är en vanlig plats för vårtvirus att få fäste. Eftersom fotvårtor är vanligt hos barn, är det till exempel lätt att smittas av att gå barfota i allmänna omklädningsrum och duschar.
Det är vanligt att få vårtor på de ytor av fotsulan som belastas när vi går, till exempel hälen eller strax nedanför tårna. När viruset angriper hudcellerna blir huden i området tjockare. Eftersom det blir ett stort tryck på vårtan kan den börja växa inåt och bilda en förhårdnad.
Fotvårtor kan växa i grupper under fötterna och bilda nästan som en mosaikstruktur. På brun eller svart hud kan vårtorna ha ljusare färg än dem omgivande huden.
Vårtor på fötterna försvinner av sig själva med tiden, men för att påskynda processen kan du använda receptfria vårtmedel. Tänk på att inte använda samma fotfil på områden med vårtor som du använder till frisk hud.
Fotvårtor kan göra lite ont eller göra att området känns ömt, både obehandlade vårtor och vårtor som är under behandling. Var uppmärksam på om barn har fotvårtor som gör ont, eftersom det kan göra att de anpassar sitt sätt att gå eller stå för att det ska göra mindre ont. Det kan ge komplikationer för leder och muskler på sikt.
Vad kan jag göra själv?
Vårtor kan smitta via direktkontakt och indirekt via fuktiga ytor. Du kan även smitta dig själv från ett ställe till ett annat. Följ dessa råd för att undvika smitta:
Undvik direktkontakt med andras vårtor.
Undvik att peta och klia på dina egna vårtor.
Gå inte barfota i allmänna omklädningsrum och duschar.
Låna inte andras handdukar, skor, nagelfilar eller rakapparater.
Sätt plåster som skydd över vårtor på händerna.
Vårtor försvinner oftast av sig själva inom några månader, men ibland kan det ta flera år. Om du inte vill vänta på att vårtorna ska försvinna av sig själva, kan du köpa receptfri behandling på apoteket:
Vårtmedel kan skynda på läkningen av vårtor. Börja med att mjuka upp vårtan i varmt vatten och använd sedan en nagelfil eller fotfil för att fila bort så mycket hård och död hud du kan. Fila så mycket det går utan att det börjar blöda. Behandla sedan vårtan med vårtmedel. Följ anvisningarna för det vårtmedel du köpt.
Frysmedel är ett snabbare sätt att bli av med vårtor. Olika frysmedel finns som sprej, stift och gel och det kan räcka det med en engångsbehandling.
Avlastande plåster kan minska trycket på vårtor som sitter illa till och gör ont, till exempel om du har vårtor under foten.
Tänk på att det är olika åldersgränser för olika behandlingar, fråga om hjälp på apoteket.
Vissa behandlingsalternativ kan inte användas om du är gravid, ammar eller har diabetes.
Behandling av vårtor
Vårtor är ofarliga och försvinner av sig själva, men det kan ta tid. All nödvändig behandling finns att köpa receptfritt och du kan fråga apotekspersonalen om råd. Vissa vårtor är lätta att bli av med och andra tar längre tid och kräver en större ihärdighet.
När bör jag söka vård?
I de flesta fall behöver du inte söka vård om du har vårtor. Men i vissa fall bör du söka vård för att få hjälp med en bedömning. Det gäller till exempel:
om du plötsligt får problem med stora grupper med många vårtor
om du har försvagat immunsystem och får mycket besvär av vårtor
om du får såriga, blödande eller på annat sätt besvärande vårtor
om du får vårtor på andra delar av kroppen än händer och fötter
om du är osäker på om det är vårtor du drabbats av
Hur kan Doktor.se hjälpa mig?
Vi kan hjälpa dig med rådgivning och bedömning av symtom.
Frågor och svar om vårtor
Några korta frågor och svar om vårtor.
Senaste artiklar
Här finner du våra artiklar där vi skriver om det senaste inom sjukvård, hälsa och medicin.