Vårt utbud
Astma/KOL-mottagning
Vi erbjuder:
- Spirometri med reversibilitetstest (lungfunktionen mäts före och efter inhalation)
- Träning och instruktion i att använda medicin och hjälpmedel
- Hjälp och råd vid rökstopp
- Samarbete med fysioterapeut
- Samarbete med arbetsterapeut för energisparande åtgärder i hemmiljö
- För att komma till vår astma-/KOL-sköterska krävs en remiss från din behandlande läkare.
Arbetsterapeut
Du som på grund av sjukdom eller skada har fått svårare att klara dig på samma vis som tidigare i vardagen kan få hjälp av vår arbetsterapeut.
Du kan bla få hjälp med skenor, bandage och träning för händerna för att du ska kunna klara dig självständigt. Arbetsterapeuten kan även utreda och bedöma minnessvårigheter.
Blodtrycksmottagning
På blodtrycksmottagningen kan du få hjälp med utredning, utvärdering och uppföljning av blodtryck och behandling i samråd med patientansvarig distriktsläkare. Du får råd om vad du själv kan göra för att sänka ditt blodtryck. Målsättningen är att ge dig ökad trygghet och kunskap om högt blodtryck och dess påverkan. Därigenom ger det dig en möjlighet att själv påverka din situation, vilket i sin tur leder till ökad livskvalitet.
BVC
På vår BVC arbetar vi för att ge dig och ditt barn en fullständig och förebyggande barnhälsovård med målsättningen att främja ditt barns hälsa, trygghet och utveckling. Hos oss är alla familjer välkomna och vi tycker det är viktigt att man känner sig trygg hos oss, därför jobbar vi aktivt med tillgängligheten på BVC och eftersträvar kontinuitet och en personlig kontakt. Hos oss arbetar endast legitimerad personal med mångårig erfarenhet från både barnhälsovård och barnsjukvård och vi har ett nära samarbete med barnkliniken. Hos oss sätts ditt barns hälsa i centrum och vi arbetar tvärprofessionellt både inom kliniken och med andra instanser, för att ditt barn ska få så bra hälsovård som möjligt.
Vi erbjuder kostnadsfri barnhälsovård för alla barn mellan 0-6 år:
- Besök hos legitimerad barnsjuksköterska/distriktssköterska
- Besök hos specialistläkare
- Telefonrådgivning
- Vaccinationer enligt vaccinationsprogrammet
- Föräldrastöd, enskilt och i grupp.
- Möjlighet till auktoriserade digitala vårdmöten.
- HLR-utbildning (hjärt- och lungräddning)
- Tematräffar och Babycafé
- Kontakt med logoped, dietist, psykolog, audionom, ortoptist och fysioterapeut vid behov.
Barnmorskemottagning
I vårt team ingår barnmorskor, obstetriker, allmänspecialist läkare samt psykologer. Vi har dessutom ett nära samarbete med BVC, fysioterapeuter, kiropraktorer och dietist.
Detta kan vi hjälpa dig med på barnmorskemottagningen:
- Graviditet
- Föräldragrupper
- Preventivmedelsrådgivning
- Insättning/uttag av spiral
- Cellprovtagning
- Tester för könssjukdomar
- Graviditetstest
- Fertilitetsrådgivning
- Gynekologiska besvär
- Sexolog
Alla besök är kostnadsfria. För tidsbokning 040-37 17 75.
Diabetesmottagning
Du som har diabetes är välkommen till Örestadsklinikens Diabetesmottaning. Här träffar du en diabetessjuksköterska som har nära samarbete med läkare och dietist. Förutom medicinska råd erbjuder vi råd om hur du själv kan påverka din hälsa genom din livsstil. När man har diabetes drabbas man i större utsträckning av komplikationer som hjärtinfarkt, stroke, njur-, ögon- och nervskador. Vi arbetar för att förebygga dess komplikationer.
På ett besök på diabetesmottagningen hjälper vi dig bl.a. med:
- Kost och motionsråd
- Blodtrycksmätning
- Blodsockerkontroll
- Injektionsteknik
- Fotstatus
- Remiss för ögonbottenfotografering m.m.
Vi sätter gemensamt upp individuella mål för din behandling. Vi vill framför allt inspirera dig med diabetes till en hållbar livsstilsförändring för att du ska må bra både nu och i framtiden.
Liksom de flesta av Sveriges vårdcentralen deltar vi i NDR – Nationella Diabetesregistret, som är ett kvalitetsregister för diabetes.
Dietist
Vår dietist arbetar med kostrådgivning och kostbehandling individuellt och i grupp, både i preventivt syfte och vid olika sjukdomstillstånd. Kosten är många gånger en viktig del av behandlingen och sjukdomar kan förebyggas, behandlas eller lindras genom kostförändringar.
Hos dietisten kan du få hjälp med näringsbedömning och kostbehandling vid t.ex. IBS, undernäring/undervikt, diabetes, övervikt, allergi och intolerans samt förhöjda blodfetter.
På Örestadskliniken har dietisten ett nära samarbete med vårdcentralens diabetesteam, blodtrycksteam, rehab, psykologer, BMM, BVC och inte minst vårt friskvårdsgym Win.
Mottagningen är öppen för alla åldrar. Dietisten tar emot patienter på egenremiss och remiss från läkare/sjuksköterska. Vid vissa besvär/sjukdomssymtom kan läkarremiss krävas.
Distriktsköterskemottagning
Vi är till för dig och din familj när det gäller frågor som rör er hälsa. Välkomna att boka besök till oss på tel. 040-16 32 00. Hos distriktssköterskan kan du bland annat få hjälp med följande:
- Såromläggningar
- Injektioner
- Borttagning av stygn
- Recept för vissa läkemedel
- Egenvårdsråd
- Bedömning av lättare hudutslag
- Blodtryckskontroll
Fysioterapi
Fysioterapi används när en patient har ont, är stel i lederna eller svag i musklerna. Plötsliga smärtor, mer långdragna besvär, rehabilitering eller behandling av vissa sjukdomar eller efter olycksfall kan vara orsaker att söka behandling av fysioterapeut. För att komma igång efter en skada eller operation kan behandlingen också verka förebyggande så att smärtorna inte ska komma tillbaka.
Vi försöker alltid se till helheten och komma underfund med grundorsaken till dina besvär och arbetar med att bedöma, lindra och förebygga sjukdomstillstånd och smärta i muskler och leder.
Vi gör en noggrann undersökning där motorik, ledrörlighet, styrka i muskler och leder undersöks och lägger därefter upp en individuellt anpassad behandling. Vi lägger stor vikt vid att patienten tar eget ansvar samt förespråkar en aktiv behandling.
Hälsomottagning
Vi utför på uppdrag av region Skåne riktade hälsosamtal för utvalda ålderskategorier där du får ta blodtryck, vikt, midjemått och blodfettsprover. Fokus läggs på dina möjligheter att göra livsstilsförändringar för att förbättra din hälsa men även att identifiera riskvärden för sjukdom.
Vi erbjuder regelbundet hälsofrämjande föreläsningar för våra listade patienter och du kan boka hälsosamtal med erfaren sjuksköterska.
Kiropraktor
Örestadskliniken har en väletablerad kiropraktormottagning I Malmö. Kiropraktorns främsta uppgift är att få rörelseapparaten, dvs kroppen, att fungera så bra som möjligt. Detta görs med hjälp av manuell behandling samt egenträning. Den manuella behandlingen är manipulationer, stretching, triggerpunktsbehandling och akupunktur.
Några av de vanligaste åkommorna som våra kiropraktorer kan hjälpa till med är; nacksmärtor, bröstryggssmärtor, ländryggssmärtor, huvudvärk, musarm, tennis- och golfarmbåge.
Utöver detta ger kiropraktorer råd om egenträning, motion, kost och mental inställning för att främja god hälsa.
Våra kiropraktorer samarbetar med våra fysioterapeuter, läkare och psykologer för bästa möjliga resultat. Som boende I Malmö är du välkommen till kiropraktorn både som listad eller olistad patient.
Laboratorium/provtagning
Boka tid via 1177 eller ring 040-16 32 00.
Öppettider provtagning
Måndag-fredag: 08:00-12:00, 13:00-15:30
Klockan 10-12 kan väntetiderna vara längre än normalt.
Telefon 040-16 32 00 (Callback)
Läkarmottagning
Vi finns till för patientens behov av hälso- och sjukvård som omfattar både planerad och akut vård i form av utredning, diagnostik, behandling, uppföljning, omvårdnad samt hälsofrämjande insatser för att tidigt upptäcka hälsoproblem och förebygga sjukdom.
Du som önskar kan även träffa din läkare via videosamtal.
Hos oss får du en fast läkarkontakt som blir din ansvariga läkare.
Lättakut
Lättakuten är en mottagning för enkla besvär som du haft i högst 2 veckor.
Vi kan inte hjälpa till med utredningar, förlängning av sjukskrivning eller remisser.
Endast webbokning. Ej drop in.
Om och avbokning sker via samma länk som vid bokning.
När du använder Lättakuten behandlar vi dina personuppgifter. Du kan läsa mer om behandlingen i vår ”Integritetspolicy”.
OBS! Under sommaren är lättakuten stängd, vi hänvisar istället till att boka akuta tider via telefon: 040-16 32 00
Prickmottagning
Hos oss kan du få hjälp att kontrollera födelsemärken du är orolig över. I de flesta fall är födelsemärken ofarliga, men det kan vara bra att kolla upp nytillkomna eller avvikande hudförändringar för att vara säker. Om du behöver träffa en hudspecialist för vidare undersökning och eventuell borttagning kan vi hjälpa dig med en remiss. För tidsbokning ring oss på telefonnummer: 040-163200. Pris: 200 kr.
Psykolog
På Örestadskliniken arbetar psykologerna självständigt och i team med andra yrkesgrupper, såsom läkare, kiropraktorer och fysioterapeuter. Remiss till psykolog
Du som bosatt i Skåne kan själv välja vilken mottagning du vill gå till.
Om du inte är listad på Örestadskliniken krävs en remiss från läkaren på vårdcentralen där du är listad. Du kommer överens med din behandlande läkare om du önskar få behandling hos oss. När vi får remissen från din läkare kallas du till vår mottagning.
Om du tillhör åldersgruppen 16-29 år kan du istället ringa vår Unga Vuxna-mottagning på telefonnummer 040-688 05 45 och lämna ditt namn, personnummer och telefonnummer så ringer vi upp inom en vecka.
För att se vilka enheter i Skåne som utför vilka terapiformer klicka här
Rehabmottagning
Vi är ett team av kiropraktorer, naprapat och fysioterapeuter som samarbetar för att ge dig bästa möjliga vård. Vi har stor kunskap om olika behandlingsmetoder och tillsammans utför vi den behandlingen som passar dig bäst.
Du behöver ingen remiss och behöver inte vara listad hos oss för att boka tid.
Patientavgiften är 200 kr per besök (högkostnadskort och frikort gäller).
Boka tid till kliniken via telefon:
Ring 040-16 32 00 och följ instruktioner till Rehab-bokning. Du kan även boka din tid direkt via 1177.se.
OBS! Akuta tider bokas alltid via telefon.
Unga vuxna
Vi mår alla dåligt ibland. I ett samhälle där kraven på prestation och individualitet har ökat är det vanligt att drabbas av psykisk ohälsa, såsom depression, stress och ångest. Särskilt utsatta är åldersgruppen mellan 16 och 29 år, de vi kallar ”unga vuxna”. De psykiska besvären kan kopplas till många olika områden i livet; såsom skola, sexualitet och relationer.
Även om familj och vänner är viktiga finns det ibland saker som inte känns bekvämt att prata med dem om. Istället kanske man håller det för sig själv, vilket kan kännas ensamt. Då kan det vara hjälpsamt att prata med någon utomstående.
I verksamheten Unga Vuxna erbjuder vi just det. Här finns det möjlighet att få rådgivning av psykolog.
Du som är mellan 16 och 29 år är välkommen att kontakta oss så vägleder vi dig att finna rätt hjälp. Vi kan också erbjuda en tid för ett individuellt samtal hos psykolog där vi utifrån dina behov beslutar om hur vi kan gå vidare. Besöken är frivilliga och sker under sekretess. En kontakt med psykolog hos Unga Vuxna kan hjälpa dig att bryta gamla mönster, se saker och ting från andra synvinklar och våga testa nya strategier.
Orolig vän, förälder eller annan kontaktperson
Du som är anhörig till, eller som har kontakt med, den unga vuxna är också välkommen att höra av dig till oss. Ditt engagemang kan vara första steget till förändring för den unga vuxna. Vi behöver dock själva tala med den unga vuxna för att kunna erbjuda rätt hjälp.
Kontakt
Du når Unga Vuxna på telefonnummer: 040-688 05 45
Lämna ditt namn, personnummer och telefonnummer så ringer vi upp inom en vecka.
Läs mer om oro och ångest här
Sexologmottagning
Till vår sexologmottagning är du välkommen för att på ett bekvämt sätt prata om det som berör sexuell hälsa och sexualitet. Vår sexolog Rakel har en master i sexologi, är socionom och studerar till Kognitiv beteendeterapeut.
Sexologiska frågeställningar kan handla om:
- Upplevelser av för lite eller för mycket lust
- Sexuella problem kopplade till sjukdom eller funktionsnedsättningar
- Kommunikation rörande sexualitet i en parrelation eller flera
- Upphetsnings- och orgasmsvårigheter
- Erektionsproblem
- Snabb eller fördröjd utlösning
- Funderingar kring onani
- Tankar och bruk av porr
- Sexuell identitet och sexuella relationer
- Övriga funderingar kring sexuell hälsa
Sjukskrivning
Du som riskerar att bli eller du som redan är sjukskriven kommer inför dina besök att få fylla i ett digitalt formulär. Detta kommer att vara obligatorisk inför ditt besök hos läkaren och innehåller frågor om dina besvär, din sysselsättning samt vad du kan och inte kan göra relaterat till dina besvär. Vid psykisk ohälsa får du initialt träffa en psykolog för en första bedömning. Psykologens bedömning fungerar som underlag för läkarens beslut om att utfärda intyg.
I och med att du fyller i formuläret kommer bland annat din egen beskrivning av dina besvär att få möjlighet att komma med i sjukintyget.
Du får ingen bekräftelse då du fyllt i formuläret, men vår Rehabiliteringskoordinator kommer inom de närmaste vardagarna, att kontakta dig för vidare planering.
Länk till formulär för sjukskrivning, klicka här
Vaccination
Vi erbjuder influensavaccination inför säsong.
Vi erbjuder rådgivning och vaccinationer inför din utlandsresa. Vi hjälper dig även med att komplettera ditt grundskydd. Vi vaccinerar vid första besöket. Ring och boka tid för en kostnadsfri konsultation angående vilka vacciner du behöver, samtidigt som vi ger tips och hälsoråd inför din utlandsresa.
Kvällar och helger
När vårdcentralen är stängd, är det ändå hit du ringer i första hand.
Du kopplas automatiskt vidare till Kvälls- och helgmottagningen för en medicinsk
bedömning.
Telefontid kvällar och helger
Mån – fre: 16:30 – 21:00
Lördag, söndag och helgdag: 09:15 – 21.00
Vid livshotande tillstånd ring 112!
Äldremottagning
Du som är 75 år eller äldre är välkommen till vår äldremottagning. På äldremottagningen erbjuder vi bland annat:
- Telefonrådgivning av distriktssköterska
- Förskrivning av hjälpmedel, t.ex. vid inkontinens
- Genomgång av dina mediciner
- Demensutredning
- Samtal om levnadsvanor
Vi har ett nära samarbete med kommunens sjukvård och socialtjänst.
Ring direkt utan tonval: 040-16 32 02 eller 040-16 32 00 med tonval.
Telefontid: Måndag – Fredag kl. 8.00-9.30 samt måndagar kl. 13.00-15.00