Doktor.se

10 tips för att få barn att äta grönsaker

27 Juni, 2024 ・ 3 min
Medicinskt granskad

Att få barn att äta grönsaker kan vara svårt. Majoriteten av alla barn (och vuxna) får i sig för lite grönsaker. Passa på att väcka intresset nu på sommaren, när utbudet är som bäst. Här är våra bästa tips för att få i barn mer grönt.

Barn mellan fyra och tio år behöver ungefär två frukter och två rejäla nävar grönsaker per dag, vilket sammanlagt motsvarar cirka 400 g. Barn över 10 år behöver lika mycket som vuxna, alltså 500 gram frukt och grönt varje dag.

Har du svårt att få i ditt barn så mycket grönt? Du är inte ensam. En rapport från Generation Pep visar att 4 av 10 barn äter grönsaker varje dag, men inte tillräckligt. Majoriteten av alla barn får alltså i sig alldeles för lite grönsaker. De vanor som sätts i barndomen har betydelse för hur man lever senare i livet. Helt enkelt – det finns mycket att vinna på att få sina barn att äta mer grönsaker.

Varför är det så svårt för barn att gilla grönt?

Grönsaker är den typ av livsmedel som är vanligast att barn inte tycker om. En anledning är att barn kan uppfatta smaker annorlunda än vuxna. De kan till exempel vara känsligare för bittra och beska smaker, smaknyanser som vuxna inte alls uppfattar på samma sätt. Vuxna kan tycka att endiveblad smakar beskt. Barn kan tycka att vanliga salladsblad smakar lika beskt. Motvilja mot grönsaker kan också bli en fix idé.

10 tips för att få barn att äta mer grönsaker

Här har vi samlat våra bästa tips för att försöka öka intresset för både frukt och grönsaker:

  1. Ät grönsaker själv. Det kan låta självklart, men är viktigt att tänka på. Du är den viktigaste förebilden.

  2. Försök att inte tjata. Press, tvång och mutor riskerar att få bakslag. Fortsätt att servera grönsaker till alla måltider och försök skapa nyfikenhet. Ett första steg kan vara att bara titta, känna och lukta.

  3. Börja med det gröna. När barn är som hungrigast är de mindre kinkiga. Ät gärna grönsaker som förrätt, eller ställ fram skurna grönsaker som snacks innan maten. Bra nybörjargrönsaker är stavar av gurka och morötter.

  4. Blanda inte. Barn vill ofta ha grönsaker var och en för sig, inte hopblandade. Se vad som funkar för ditt barn och anpassa hur du serverar grönsakerna.

  5. Variera lagom. Ha alltid frukt och grönsaker hemma som barnen redan gillar, och lägg till nya sorter i lagom takt.

  6. Jobba med presentationen. Du kan till exempel göra grillspett där du blandar frukt och grönsaker, eller lägga upp i mönster på en tallrik. Hitta roliga skålar och sätt att servera så det ser gott och spännande ut.

  7. Låt barn vara med. Bjud in barnen att vara med och smaka och utforska i köket. Gärna plocka och skörda också, när tillfälle finns. Det kan också skapa nyfikenhet att själv få vara med och välja frukter och grönsaker i affären.

  8. Prova söta grönsaker. Naturligt söta grönsaker är ofta populära, till exempel majs, paprika och gröna ärtor.

  9. Smakbryggor. Ett klassiskt knep att få barn att prova nya smaker är att låta dem testa via en smak de redan gillar. Om du till exempel har ett barn som älskar ketchup, tacokrydda eller curry, varför inte låta barnet doppa grönsaker i ketchup eller krydda med favoritkryddor? Då smakar det mycket av det som redan är bekant.

  10. Ge inte upp. Sist men inte minst viktigt – ge inte upp. Barn är vanemänniskor och gillar det de känner igen. Fortsätt ställa fram skålar med grönsaker på bordet varje middag, njut av det själv, och ha tålamod.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.

Fler artiklar om mat och hälsa

Här hittar du ett urval av våra artiklar om det senaste inom hälsa och sjukvård.