Doktor.se

12 tips för friskare fötter

3 November, 2023 ・ 3 min
Medicinskt granskad

Friska fötter är en viktig förutsättning för ett gott liv. Ofta tar vi bara för givet att de ska fungera, utan särskilt mycket uppmärksamhet. Här tipsar vi om hur du kan vårda fötterna så att de håller för det liv du vill leva.

Genom att ge fötterna lite kärlek varje dag kan du förebygga problem med smärta och skador. Här är tips på vad du kan göra.

Varsam omvårdnad för bättre fothälsa

Hygienen är A och O för friska fötter. Här är tips på viktiga vardagsrutiner för din fotvård.

 • Tvätta fötterna varje dag med tvål och vatten. Se till att torka ordentligt mellan tårna, för att undvika fotsvamp.

 • Smörj fötterna med mjukgörande kräm, och låt den torka.

 • Håll efter tånaglarna. Klipp tånaglarna rakt över för att undvika nageltrång. Använd en klippare som är avsedd för tånaglar. Den ska vara bredare än de vanliga nagelklipparna.

 • Behandla förhårdnader. Förhårdnader kan ge upphov till sprickor, vilket gör ont och ökar risken för infektion. Regelbundna fotbad och mjukgörande kräm motverkar förhårdnader. Du kan också fila med en pimpsten, eller använda medel som är avsedda för behandling av förhårdnader. Om du har mycket förhårdnader kan det vara bra att få hjälp av en fotvårdsspecialist.

 • Håll utkik efter avvikelser. Undersök dina fötter regelbundet för att tidigt kunna upptäcka och behandla problem som kan växa sig större.

Om du har diabetes eller problem med känseln i fötterna ska du vara särskilt uppmärksam på förändringar och regelbundet få hjälp med fötterna enligt de rekommendationer du fått av din diabetessköterska eller läkare.

Träna och stretcha fötterna

Precis som resten av kroppen behöver fötterna regelbunden träning. Träningen kan bestå av övningar som ger ökad muskelstyrka och bättre flexibilitet. Här är exempel på enkla fotövningar du kan göra. Du kan också söka efter fotövningar på nätet, eller ta hjälp av en fysioterapeut. Gör helst övningarna barfota.

 • Sitt ner och lyft foten lätt från golvet. Håll benet stilla och rotera fotleden långsamt i en vid cirkel, först åt höger, sen åt vänster. Rotera en fot i taget, till exempel fem gånger åt varje håll.

 • Lyft foten lätt från golvet och flexa tårna uppåt så mycket du kan, sen pekar du neråt med tårna så mycket du kan. Stretcha en fot i taget.

 • Håll hälen i golvet och spreta ut tårna så brett du kan. Håll kvar en stund, och upprepa sedan med andra foten.

 • Stretcha även vadmuskeln med valfri metod, antingen genom att vinkla upp foten mot väggen eller ta ett steg bakåt.

Välj bra skor

Ett annat viktigt sätt att förebygga framtida problem med fötterna är att välja rätt skor för den aktivitet du vill utföra. Här är några saker att tänka på när du väljer skor:

 • Välj rymliga och stadiga skor med låg klack eller ingen klack som ger tillräckligt med utrymme för tårna. Det är det bästa för fötterna.

 • Se till att prova skor ordentligt innan du köper dem. Skor ska kännas sköna direkt, och inte behöva gås in.

 • Begränsa användningen av högklackade skor, liksom av spetsiga skor som pressar ihop tårna.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
Ewa Lundborg, Medicinsk redaktör - Doktor.se3 November, 2023Filip Saxena, chefläkare - Doktor.se

Fler artiklar om hudbesvär

Här kan du läsa fler medicinskt granskade artiklar.