Doktor.se

5 tips för att återställa dygnsrytmen efter semestern

10 Augusti, 2023 ・ 2 min

När sommaren går mot sitt slut är det hög tid att komma in i vardagsrutiner igen. Här kommer några tips på hur du gör övergången smidigare för familjen.

Ledighet och ljusa kvällar gör det lätt att komma i otakt med sömn och mattider. För att jobb- och skolstarten ska fungera lite lättare kan det vara en god idé att börja vrida tillbaka dygnsrytmen och komma i fas med vardagsrutinerna.

5 tips för att komma i fas

  • Mörklägg mindre. Om du låter en del av morgonljuset komma in i sovrummet är det lättare att vakna tidigare.

  • Var ute på förmiddagen. Dagsljus på förmiddagen underlättar för dygnsrytmen. Se till att komma ut i solljuset en stund direkt efter frukost, eller varför inte passa på att äta frukosten utomhus så länge det fortfarande är varmt?

  • Vrid tillbaka gradvis. Kolla hur stor förskjutningen blivit. Ställ sedan en väckarklocka och väck alla lite tidigare för varje dag tills ni är i fas. På så vis skjuts dygnsrytmen tillbaka lite i taget.

  • Ställ en sovklocka. Välj en tidpunkt en stund innan läggdags då du förbereder för nattens vila. Släck starka lampor och låt skymningen märkas. Låt skärmar vara och läs hellre en bok eller varva ner på ett sätt som funkar för dig.

  • Regelbundna måltider. Se till att komma i fas med måltiderna, som är en viktig del av dygnsrytmen. För barn som går i förskola eller skola, där lunchen ofta är tidig, kan det vara extra viktigt.

Om du eller någon närstående har sömnsvårigheter eller långvariga problem att få till en god dygnsrytm kan du vända dig till oss på Doktor.se för att få stöd och hjälp av våra läkare. Öppna appen

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
10 Augusti, 2023