Doktor.se

5 gröna recept med nässlor

16 Maj, 2024 ・ 4 min
Medicinskt granskad
en person plockar nässlor med plasthandskar

Nu är nässlorna som bäst i stora delar av landet. Nässlor är inte bara späckade med mineraler och vitaminer – rätt tillagade smakar de riktig utsökt. Bjud in den gröna växtkraften i köket med fem goda nässelrecept.

Att nässlor är väldigt näringsrika har varit känt länge. Redan på Linnés tid uppmuntrades det att äta nässlor på vår och försommar för deras stärkande egenskapers skull. Efter en lång vinter, på den tiden utan färska grönsaker, var de späda bladen med sitt rika innehåll av vitaminer och mineraler precis vad kroppen behövde. Även i dag finns all anledning att passa på att njuta av nässlans superkrafter.

5 goda recept med nässlor

När du tillagar eller torkar bladen försvinner den brännande effekten, och du kan njuta av en råvara som är både god och nyttig. Här bjuder vi på några recept att prova:

1. Nässelsoppa. Skölj nässlorna och ta bort grövre delar. Koka cirka 2 liter nässlor i 1 liter vatten i 5 minuter, sila av vattnet i en bunke och spara det. Krama ur och finhacka nässlorna. Smält en klick smör (cirka 1 msk) i en kastrull och tillsätt cirka 3 msk vetemjöl. Späd med nässelspadet och lägg i två buljongtärningar. Låt koka upp. Tillsätt de hackade nässlorna och 1 dl grädde. Smaka av soppan med salt. Servera med kokta ägghalvor.

2. Nässelpesto. Följ ett vanligt recept på pesto, men i stället för basilika använder du förvällda nässlor. För att förvälla nässlorna räcker det att du kokar dem i vatten i någon minut. Om det blir förvällda nässlor över går de utmärkt att frysa in.

3. Nässelchips. Sätt ugnen på 175 grader. Skölj nässlorna, ta bort stjälkarna och låt bladen torka på en handduk. Lägg nässelbladen i en påse eller bunke och ringla över olja och salt. Se till att bladen är täckta av olja. Lägg över på en plåt och tillaga i ugnen i 10-15 minuter. Ha koll på bladen så att de blir krispiga, men inte bränns. Passar bra som topping på en matig sallad, eller bara som tilltugg.

4. Nässlor i matpaj. Gör valfri pajdeg till matpaj. Till pajskalet kan du gärna byta ut en del av vetemjölet mot grövre mjöl, och en del av smöret mot 1 dl kesella. Tryck ut pajdegen i en form och förgrädda i 200 grader i 10 minuter. Fyll pajen med stekt gul lök, hackade förvällda nässlor, hackad spenat, de grönsaker du hittar i kylskåpet. Häll över en blandning av ägg (3 ägg är en vanlig mängd), 1-2 dl mjölk, lite kesella och riven lagrad ost (cirka 2 dl), salt och peppar. Grädda i mitten av ugnen i 30-40 minuter.

5. Bondomelett med nässlor. Gör en bondomelett med skivad kokt potatis (1-3 st beroende på storlek), cirka 1 dl förvällda och hackade nässlor, finhackad schalottenlök (1 st) och smulad fetaost (1/2 paket). Fräs allt utom fetaosten lätt i stekpanna i några minuter. Tillsätt sedan fetaosten och häll över lätt vispade ägg (2-3 st). Salta och peppra. Sänk värmen och stek tills omeletten är fast och har fått fin färg.

Foraging – en nygammal trend

När du plockar nässlor ägnar du dig faktiskt åt så kallad foraging, sökandet och plockandet av vilda råvaror från naturen. Att gå ut i skogen och plocka svamp, vilda bär och ätbara växter är självklart för de flesta i Sverige. I många andra länder är det en exotisk vana, som på senare tid börjat spridas som en av de hetaste mattrenderna under namnet foraging.

Om du plockar mer nässlor än du orkar äta upp kan du antingen frysa in dem eller göra ditt eget torkade nässelpulver:

Frysa in nässlor: Rensa och förväll nässlorna. Frys in i lagom portionsförpackningar.

Nässelpulver: Rensa nässlorna och låt torka i rumstemperatur eller på låg värme i ugnen. Om du vill göra nässelpulver mixar du de torkade nässlorna i en matberedare eller mixer. Kan användas som tillsats i till exempel smoothies, bröd, soppor, pajer eller grytor.

Nässlor inom folkmedicinen

Nässlan är en gammal medicinalväxt, känd sedan medeltiden. Den har traditionellt använts mot olika hudbesvär, till exempel mot mjäll, håravfall, kliande hårbotten, akne och eksem. Med sitt rika innehåll av mineraler bidrar den till att stärka hud, naglar och hår. Förr i tiden användes nässlor även vid behandling av diabetes, reumatoid artrit och ödem (vätskeansamling i kroppen), men där finns det i dag bättre alternativ.

Att upptäcka nya nyttiga råvaror, som nässlor, kan göra det lättare att få i sig alla näringsämnen som kroppen behöver.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
16 Maj, 2024

Här är tips på fler artiklar