Att nässlor är väldigt näringsrika har varit känt länge. Redan på Linnés tid uppmuntrades det att äta nässlor på vår och försommar för deras stärkande egenskapers skull. Efter en lång vinter, på den tiden utan färska grönsaker, var de späda bladen med sitt rika innehåll av vitaminer och mineraler precis vad kroppen behövde. Även i dag finns all anledning att passa på att njuta av nässlans superkrafter.
5 goda recept med nässlor
När du tillagar eller torkar bladen försvinner den brännande effekten, och du kan njuta av en råvara som är både god och nyttig. Här bjuder vi på några recept att prova:
1. Nässelsoppa. Skölj nässlorna och ta bort grövre delar. Koka cirka 2 liter nässlor i 1 liter vatten i 5 minuter, sila av vattnet i en bunke och spara det. Krama ur och finhacka nässlorna. Smält en klick smör (cirka 1 msk) i en kastrull och tillsätt cirka 3 msk vetemjöl. Späd med nässelspadet och lägg i två buljongtärningar. Låt koka upp. Tillsätt de hackade nässlorna och 1 dl grädde. Smaka av soppan med salt. Servera med kokta ägghalvor.
2. Nässelpesto. Följ ett vanligt recept på pesto, men i stället för basilika använder du förvällda nässlor. För att förvälla nässlorna räcker det att du kokar dem i vatten i någon minut. Om det blir förvällda nässlor över går de utmärkt att frysa in.
3. Nässelchips. Sätt ugnen på 175 grader. Skölj nässlorna, ta bort stjälkarna och låt bladen torka på en handduk. Lägg nässelbladen i en påse eller bunke och ringla över olja och salt. Se till att bladen är täckta av olja. Lägg över på en plåt och tillaga i ugnen i 10-15 minuter. Ha koll på bladen så att de blir krispiga, men inte bränns. Passar bra som topping på en matig sallad, eller bara som tilltugg.
4. Nässlor i matpaj. Gör valfri pajdeg till matpaj. Till pajskalet kan du gärna byta ut en del av vetemjölet mot grövre mjöl, och en del av smöret mot 1 dl kesella. Tryck ut pajdegen i en form och förgrädda i 200 grader i 10 minuter. Fyll pajen med stekt gul lök, hackade förvällda nässlor, hackad spenat, de grönsaker du hittar i kylskåpet. Häll över en blandning av ägg (3 ägg är en vanlig mängd), 1-2 dl mjölk, lite kesella och riven lagrad ost (cirka 2 dl), salt och peppar. Grädda i mitten av ugnen i 30-40 minuter.
5. Bondomelett med nässlor. Gör en bondomelett med skivad kokt potatis (1-3 st beroende på storlek), cirka 1 dl förvällda och hackade nässlor, finhackad schalottenlök (1 st) och smulad fetaost (1/2 paket). Fräs allt utom fetaosten lätt i stekpanna i några minuter. Tillsätt sedan fetaosten och häll över lätt vispade ägg (2-3 st). Salta och peppra. Sänk värmen och stek tills omeletten är fast och har fått fin färg.