
Rörelse och promenader gör underverk för hälsan, det har nog ingen missat. Och 10 000 steg sätts ofta som ett hälsomål. Men går det att få lika god effekt av färre steg, eller borde man tvärtom satsa ännu högre? Spelar det någon roll hur man går? Det är några av de frågor som en grupp brittiska forskare velat svara på.
Deras studie baseras på stegdata från 78 500 friska personer som använt stegräknare i sju dagar. Någonstans mellan sju och nio år senare följde forskarna upp samma personer (via allmänna register) för att se hur de mådde idag. Resultaten visar tydligt att de som går fler steg har lägre risk för cancer, lägre risk för att dö i hjärt-kärlsjukdom och de lever längre.
Olika steg ger olika resultat
I studien har forskarna räknat det totala antalet steg, men också delat in stegen i tillfälliga steg och steg med ett syfte. De tillfälliga stegen är när vi bara går runt hemma, medan stegen med syfte är till exempel när vi går en rask promenad.
Studien visar att steg med syfte ger bättre resultat, och att ungefär 5 000 sådana steg gav lika bra hälsoeffekter som 10 000 totala steg. De räknade också hur många steg som togs per minut, och kunde se att de som tog raskare steg levde längre och hade lägre risk för hjärt- och kärlsjukdom än de som gick långsamt.
Alla steg i rätt riktning är bra
Det finns nu mycket forskning som pekar åt samma håll – att en alltför stillasittande livsstil faktiskt gör att du dör i förtid. Sammanfattningsvis är 10 000 steg om dagen ett väldigt bra mål, men forskningen visar också att all ökning av antalet steg ger hälsoeffekter. En ökning från 1 000 till 2 000 steg ger tydliga resultat det också. Och varför inte satsa på den typ av steg som ger allra bäst resultat – den klassiska raska promenaden.