Doktor.se

7 anledningar att plocka blåbär

8 Augusti, 2024 ・ 4 min
Medicinskt granskad

Visste du att svenska blåbär är mycket populära som hälsokost i Asien? Kanske för att de kan skydda mot hjärtsjukdom, cancer, typ 2-diabetes, bromsa hjärnans åldrande och göra det lättare att hålla vikten. Här är sju anledningar att ge dig ut i skogen och plocka. Vi tipsar också om nyttiga blåbärsrecept.

Blåbär kan lätt beskrivas som ett superbär, fullt av vitaminer, mineraler och andra nyttiga ämnen. Mycket av hälsoeffekterna ligger i den kraftiga färgen. Blåbär innehåller ungefär 25 olika så kallade antocyaniner, blå färgämnen.

Hälsoeffekter av blåbär

  1. Mycket näring och lite kalorier. Blåbär är ett effektivt livsmedel som ger mycket vitaminer, mineraler och fibrer på få kalorier.

  2. Minskar risken för hjärtsjukdom. Blåbär kan sänka blodtrycket och skydda kärlen från ”dåligt” kolesterol (LDL-kolesterol). Forskare tror att en viktig anledning till skyddseffekten ligger i att antocyaniner bidrar till att kärlen hålls smidiga och mindre stela.

  3. Minskat bukfett. Studier har visat att ökat intag av blåbär kunde kopplas till bättre viktkontroll och minskat bukfett.

  4. Motverkar cancer. Forskning visar att färgämnena i blåbär kan bidra till att förebygga cancer, bland annat har flera studier visat att blåbär kan skydda mot mag- tarmcancer. Bären kan även ge förbättring hos personer som redan har tarmcancer.

  5. Bromsar hjärnans åldrande och förbättrar minnet. Studier visar att blåbär kan fördröja hjärnans åldrande, och förbättra minnet.

  6. Motverkar diabetes och förstadium till diabetes. Flera studier har visat att blåbär har positiv effekt på förmågan att kontrollera blodsockret, och förbättra känsligheten för insulin. Det innebär ett skydd mot metabolt syndrom och typ 2-diabetes.

Det här är bara några anledningar till att blåbär är nyttigt för hela kroppen. Om du plockar dem själv får du dessutom en sjunde hälsoeffekt, nämligen den av att röra dig och vara ute i skogen (LÄNK skogsbad). Säsongen för blåbär sträcker sig över hela augusti och en bit in i september.

Nyttiga sätt att använda blåbär

Blåbär har kort hållbarhet, men går utmärkt att frysa och tinar snabbt. Störst mängd antocyaniner finns i färska, frysta och nytinade bär. Tillagning minskar mängden något. Traditionella sätt att använda blåbär är att göra sylt, saft, marmelad, blåbärspaj eller muffins. Nackdelen är att det också ingår en hel del socker i de recepten. Nyttigare sätt att använda blåbär dagligen är till exempel

  • Att äta bären färska till fil, yoghurt eller gröt

  • I smoothie, kan kombineras med det mesta. Gör en enkel smoothie av frysta bär och valfri mjölk eller yoghurt. Du kan också mixa några matskedar havregryn, en tsk rapsolja, frysta blåbär och lite vatten eller äppeljuice som en snabb frukost eller mellanmål. En oväntat god smakkombination är blåbär och jordnötssmör. Testa till exempel att mixa 1 fryst banan, 2-3 dl mandelmjölk, 2 dl frysta blåbär, lite vaniljpulver och 1 msk jordnötssmör.

  • Blåbär i pannkakor är en klassiker. Tänk på att tillsätta dem precis innan gräddning och inte röra om för mycket om du inte vill ha en helt blå smet.

  • Som ”blåbärsglass” genom att till exempel mixa 1 fryst banan, 2 dl frysta blåbär och 1 dl yoghurt eller kvarg (naturell eller vanilj). Ät glassen direkt.

  • I sallad, testa till exempel färska blåbär i kombination med rödbetor och fetaost eller grönmögelost.

  • Att göra eget blåbärspulver. Inte lika gott som färska eller frysta blåbär. Ändå ett bra sätt att förvara stora mängder bär om du inte har utrymme i frysen. Googla recept för att torka blåbär.

Blåbär i överflöd

Runt 11 procent av Sveriges yta är täckt av blåbärsris. Förra året var den vilda produktionen av blåbär i skogen ungefär 681 000 ton. Det mesta plockas inte, och av det som plockas går merparten på export, främst till Asien. Där blir bären till pulver som säljs som kosttillskott. Allemansrätten gör det möjligt för alla att gå ut i skogen och plocka hem den här hälsokosten helt gratis.

Amerikanska är en annan art

Våra bär är mycket populära internationellt för att de är så nyttiga. Blåbären som växer i Norden kallas på engelska för bilberries innehåller mer färgämnen än de stora amerikanska "blueberries" som säljs färska i butik. Det är lätt att se när du äter de olika bären. De svenska är blå rakt igenom och gör dig blå i hela munnen när du äter dem. Likaså blir både blåbärsmuffins, blåbärspannkakor och yoghurt blåfärgade. De stora amerikanska är egentligen en annan art som bara är blå utanpå och vita inuti, och därmed inte ger lika mycket färg.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.

Här hittar du fler artiklar

Varje vecka skriver vi om det senaste inom sjukvård, hälsa och medicin. Här hittar du ett urval av våra artiklar om mat för hälsan.