Doktor.se

7 hälsofördelar av att vinterbada

11 November, 2022 ・ 3 min

Att bada kallt kan ge bättre psykisk hälsa och förebygga både övervikt och hjärtsjukdom. Det är några av slutsatserna som norska forskare drar efter att ha sammanställt 104 studier om frivilliga kalla bad.

Redan på 400-talet lyfte Hippokrates fram kalla bad som en metod för att motverka trötthet, och under de senaste åren har vinterbadet som hälsoaktivitet fått ett uppsving i Norden. Även om många utövare är fullt övertygade om att vinterbadandet förbättrar deras välmående, har forskningen på området inte varit lika lätt att tyda. Studierna har ofta varit små och begränsade till speciella grupper, till exempel bara erfarna vinterbadare, bara de som badar efter träning, bara kvinnor eller bara män. Det gör att forskningsresultaten blir svårare att generalisera.

Kan förebygga hjärtsjukdom och övervikt

Nu har norska forskare gjort en sammanställning av 104 studier om hälsoeffekterna av frivilliga kalla bad. De konstaterar att kallbad kommer fortsätta att vara ett omdiskuterat ämne tills det finns ännu mer forskning på området. Samtidigt pekar de ut ett antal hälsoeffekter de tycker har utkristalliserats:

1. Skydd mot hjärtsjukdom. Kalla bad kan ge bättre hjärt- och kärlhälsa, bland annat lägre blodtryck och bättre blodfettsvärden. En anledning tros vara att det kalla vattnet sätter igång en kraftig reaktion som höjer pulsen på liknande sätt som högintensiv träning. Det gör också att personer med hjärtproblem bör vara försiktiga med kalla bad.

2. Skydd mot övervikt. Kalla bad verkar kunna boosta mängden ”brunt fett” i kroppen, det vill säga den nyttigare typen av fettvävnad som bränner kalorier för att vi ska hålla temperaturen. Brunt fett tycks kunna förhindra fetma och ge viktnedgång. Detta till skillnad från vanlig vit fettväv som bara lagrar energi och ökar risken för övervikt.

3. Förbättrad insulinkänslighet. Kallbad tycks också kunna göra så att insulinet i kroppen fungerar bättre. Det är en viktig aspekt för att förhindra uppkomsten av metabolt syndrom och diabetes typ 2.

4. Boosta immunsystemet. Kalla bad ger positiv påverkan på immunsystemet, vilket kan skydda mot infektioner.

5. Bättre psykisk hälsa. Vinterbadare beskriver ofta att de blir lyckliga av att bada, och enkätstudier har visat att de som regelbundet tar kalla bad känner att de mår bättre.

6. Mindre smärta. Vinterbad kan minska smärta visar ett antal mindre studier. Dessa baseras främst på enkäter bland vinterbadare, där personer med till exempel reumatism och fibromyalgi upplevt vinterbad som smärtlindrande.

7. Förbättrad återhämtning. Kallbad minskar svullnad och muskelvärk och gör att du kan återhämta dig snabbare efter att du tränat.

Vinterbad – tips för nybörjare

För den som har hjärt- och kärlsjukdom, ärftlig risk för hjärtsjukdom eller andra typer av hälsoproblem är det bra att diskutera med sin läkare först om kallbad är lämpligt.

Här är några fler saker du kan tänka på om du vill prova att vinterbada:

1. Bada inte ensam.

2. Värm upp kroppen innan, till exempel med en rask promenad.

3. Lägg fram kläder i rätt ordning för att kunna klä på dig snabbt efteråt.

4. Sänk ner kroppen upp till nacken för att maxa boosten av det bruna fettet.

5. Undvik att doppa huvudet om du är nybörjare, ha gärna mössa på dig.

6. Tänk på att andas lugnt, det är lätt hänt att glömma bort att andas helt och hållet till en början.

7. Efter badet – sätt snabbt på dig torra, varma kläder och ta gärna något varmt att dricka.

För varaktiga hälsofördelar är ett riktmärke att kallbada 2–3 gånger i veckan, och ungefär 2–3 minuter varje gång.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
11 November, 2022