Doktor.se

7 myter om akne – sant eller falskt?

31 Mars, 2023 ・ 2 min

Blir akne bättre av att sola? Finns det någon behandling som verkligen fungerar? Beror akne på dålig hygien? Myterna om akne är många. Här får du reda på vad som är sant och falskt om akne.

Myt 1: Akne beror på dålig hygien
Falskt. Akne orsakas inte av dålig hygien, och går inte heller att tvätta bort. Tvärtom – tvättar du dig för ofta kan problemen bli värre. Huden blir lätt torr och finnarna kan förvärras.

Myt 2: Akne är ärftligt
Sant. Det kan det vara. Studier har visat att risken att drabbas av akne är högre hos dem vars föräldrar eller syskon har haft det, så det är antagligen genetiskt.

Myt 3: Akne kan smitta
Falskt. Akne orsakas av hormoner som får hudens talgkörtlar att överproducera fett, och smittar därför inte. Däremot är akne ofta ärftligt, så om dina föräldrar haft mycket finnar är risken stor att även du får det.

Myt 4: Man kan inte få akne om man har torr hud
Falskt. Akne kan också bildas på torr hud. Däremot stämmer det att hudtypen påverkar hur aknen ser ut och om det bildas ärr.

Myt 5:. Att sola är bra mot akne
Falskt. Trots att solen kan ha en tillfällig positiv inverkan på akne ger den ingen långvarig förbättring. På längre sikt kan solen till och med göra aknen värre. Dessutom är UV-strålning skadligt för huden överlag.

Myt 6: Tandkräm hjälper mot finnar
Falskt. Ett riktigt gammalt knep är att använda tandkräm på finnarna. Det rekommenderas inte att du gör det, eftersom det svider och ger minimalt resultat.

Myt 7: Ingen behandling fungerar
Falskt. Effektiv behandling av akne har funnits i över 25 år, men myten om att ingenting fungerar lever fortfarande kvar. Detta beror på att forskning kring akne inte prioriterats och det har därför tagit lång tid att förstå hur akne uppkommer, och kan behandlas.

Om du har akne som besvärar dig kan du få hjälp hos Doktor.se. Vår app är öppen alla dagar i veckan. Du kan också vända dig till våra vårdcentraler runt om i landet. Hitta vårdcentral här. 

Läs mer om akne här.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
31 Mars, 2023