Doktor.se

8 vanliga myter om potensproblem

23 Maj, 2024 ・ 3 min
Medicinskt granskad

Det finns många missuppfattningar om erektionsproblem. Till exempel att det är en naturlig del av åldrandet, eller att det kan vara jobbigt men aldrig farligt. Vi bad vår läkare Matilda Lundblad att förklara vad som egentligen är sant och falskt om potensproblem.

Potensproblem drabbar bara män över 70 år

Erektionsproblem blir vanligare och vanligare med ökande ålder, men kan komma i vilken ålder som helst. Det påverkar ungefär hälften av alla män mellan 40-70 år.

Svårigheter att få stånd är en naturlig del av åldrandet

Det är sant att vissa funktioner förändras med åldern. Det kan till exempel ta längre tid att få erektion, det kan krävas mer direkt stimulering, och erektionen kanske inte blir lika hård som när man var yngre. Vissa män kan uppleva att deras orgasmer inte är lika intensiva, och att det kan ta längre tid att få erektion igen efter en orgasm. Det är naturligt att kroppen förändras med åldern, men att ständigt ha svårt att få eller behålla erektionen är inte en naturlig del av åldrandet.  

Få hjälp nu mot erektionsproblem

Snabb hjälp via chatt, video eller röstsamtal. Vi skriver även ut läkemedel på recept. Öppet alla dagar i veckan.

Erektil dysfunktion är jobbigt, men inte farligt

Erektil dysfunktion som kommer gradvis över tid kan vara ett tidigt tecken på att du är i riskzonen för andra allvarliga sjukdomar, som till exempel hjärt- kärlsjukdom, typ 2-diabetes eller stroke. För att kunna få erektion behöver du ha friska kärl. En man med begynnande hjärtkärlproblem kan ofta märka av sviktande erektion långt innan han får hjärtsymtom. Det beror på att blodkärlen i penis är mindre än kärlen i hjärtat. Om du har erektionsproblem är det därför bra att bli screenad för högt blodtryck, höga blodfetter, hjärtsjukdom och diabetes.

Att ha erektil dysfunktion innebär att det är något fel på ens penis

Att få erektion är ett komplext samspel mellan hjärna, blodkärl och nervsystem. Dessutom behövs tillräckliga hormonnivåer. Därför finns det en mängd olika saker som kan ligga bakom som inte har något att göra med själva penis.

Det betyder att man egentligen inte är attraherad av sin partner

Om du tycker om din partner, och njuter av att kyssas och smekas så har erektionsproblemen mest sannolikt andra orsaker.

Svårigheterna sitter bara i huvudet

Erektionsproblem kan ha psykiska eller fysiska orsaker, eller vara en kombination av båda. Vet du att du vanligtvis har lätt att få stånd, till exempel när du onanerar, så är det ofta psykiska faktorer som ligger bakom problemen. Det kan handla om stress, trötthet, ångest eller nervositet efter tidigare negativa erfarenheter. Erektionsproblem som kommer gradvis över tid har oftare fysiska orsaker, där kärlproblem är en mycket vanlig anledning.

Det är bäst att inte prata om det, då blir det bara ännu svårare

Om du har erektionsproblem som håller i sig över tid är det bra att söka vård för att få hjälp. Om du lever i en relation är det bra att prata med din partner om problemen. Det gör det inte svårare, utan tvärtom lättare än att gå och bära på tankar och funderingar på egen hand. Din partner kan tro att du inte känner samma attraktion längre, vilket kan skapa osäkerhet och på sikt göra att ni glider isär.

Läkemedel är det enda sättet att behandla potensproblem

Det finns flera sätt att behandla erektionsproblem, beroende på vad som är den underliggande orsaken. Det stämmer att läkemedel är ett bra alternativ för en del, medan andra kan ha nytta av enkla mekaniska hjälpmedel eller samtalsterapi. För en mindre del kan kirurgi vara det bästa alternativet.   

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
23 Maj, 2024

Fler artiklar om sex och hälsa