Doktor.se

Andning för bättre hälsa

7 Oktober, 2022 ・ 3 min

I samband med World Mental Health Day, den 10 oktober, vill vi uppmärksamma ett avslappningsverktyg du alltid har med dig. Nämligen andningen. Att göra andningsövningar är ett effektivt sätt att varva ner, och du kan göra dem var som helst och när som helst.

Andningen påverkar välbefinnandet mer än du kanske är medveten om. Forskning visar att olika typer av andning kan kopplas till olika känslomässiga reaktioner. När du till exempel känner dig trygg, nöjd och avslappnad är din andning djup och regelbunden. Om du däremot känner dig arg eller orolig blir dina andetag kortare, snabbare, grundare och mer oregelbundna. En känsla kan alltså ge en viss typ av andning.

Medveten andning kan styra känslan

Det kluriga är att det också fungerar tvärtom, genom att ändra din andning kan du påverka din känsla. Så genom att andas på ett visst sätt, kommer du efter ett tag att märka en skillnad i ditt känsloläge. Det här är något du kan använda aktivt.

När du andas djupt och lugnt stimulerar du vagusnerven som sitter mitt i kroppen och leder från hjärnstammen ner i magen. Den är en del av det parasympatiska nervsystemet, som behövs för nedvarvning och återhämtning, det vill säga motsatsen till kamp-flykt-systemet som aktiveras vid stress. Genom att styra andningen till längre utandningar lugnar du ditt nervsystem och hela kroppen. Ett effektivt sätt att sänka dina stressnivå och gå ner i varv.

Enkel andningsövning – gör så här:

  • Sätt dig på en bekväm stol på en ostörd plats. Sitt rak i ryggen med båda fötterna i marken, och händerna vilande i knät.

  • Fixera blicken på en punkt framför dig.

  • Ta några djupa andetag in genom näsan och ut genom munnen.

  • Slappna av i hela kroppen och sänk axlarna.

  • På nästa inandning, slut ögonen och andas in långsamt ända ner i magen medan du räknar till fyra.

  • Håll kvar luften och räkna till två.

  • Andas sedan ut långsamt genom näsan medan du räknar till fyra.

  • Vänta i några sekunder innan du andas in igen.

  • Fortsätt att andas djupt och lugnt 5 – 10 gånger medan du räknar.

  • För ännu mer effektiv avslappning kan du låta utandningen ta längre tid än inandningen, och räkna till åtta när du andas ut.

Lugn som smittar

Den här tekniken kan hjälpa dig i många situationer när du vill lugna ner dig, till exempel när du känner dig stressad, orolig, ångestfylld, rädd eller arg. Det kan också vara en mycket användbar metod när någon i din närhet är uppjagad eller orolig, till exempel ett barn. Genom att medvetet lugna ditt eget nervsystem kan du se till att den känslan smittar av sig ger ett lugn till andra i din omgivning.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
7 Oktober, 2022