Doktor.se

Apparna som gör att träningen blir av

21 Oktober, 2021 ・ 4 min
Medicinskt granskad

Regelbunden träning är en av de viktigaste investeringarna du kan göra i din egen hälsa. Men den som väntar på perfekta träningstillfällen blir sannolikt inte särskilt vältränad. Därför är träningsappar ett perfekt verktyg i vardagspusslet. Doktor.se har testat kända och mindre kända varianter – här är vår utvärdering.

Är du en av dem som försöker hitta tillbaka till gamla träningsvanor, eller kanske skapa nya? All träning som blir av är bra, oavsett om det innebär att gå till ett gym, anlita en personlig tränare, gå på en aktivitet eller bara gå ut och springa när du har tid. En annan variant är att använda träningsappar för att få till träningen. Det kan också vara ett bra komplement under resor eller vabbdagar.

Doktor.se har testat några kända och några mindre kända träningsappar och sammanfattat vad vi tycker är bra och mindre bra med var och en.

 

7 minuters träning

Appen innehåller många olika övningar på 7 minuter vilket gör det till ett varierande, roligt och svettigt pass. Det går att välja mellan både helkropp och utvalda fokusområden, och för den som vill finns möjlighet att bygga ihop ett längre pass i olika sjuminutersblock. Appen var inte helt enkel att förstå till en början men hade bra funktioner. Det finns bland annat ett övningsregister där det står en kortare beskrivning om varje övning och dess fördelar.

Plus: Ett snabbt och effektivt träningspass!
Minus: strukturen i appen kan vara lite svår att förstå till en början.

 

Försvarsmaktens träningsklubb, FMTK

Försvarsmaktens träningsklubb är en populär app som gör det möjligt att designa ett eget träningsschema. Du kan också välja pass med olika svårighetsgrad, och väljer själv hur länge du vill träna. Du kan se hur varje övning går till på en instruktionsvideo.

Plus: Bra att man får olika ”dagens pass” varje dag för varierad träning. Bra intervallträning vid löpning.
Minus: Lite buggig. Loggar ut sig ibland. Ingen röstuppdatering av nuvarande tempo vid löpning.

 

Zombies, Run!

En populär löpningsapp där varje löppass är ett kapitel i en story. Du är en av de få som har överlevt en zombie epidemi, och har uppdrag att samla förnödenheter, rädda andra överlevande och försvara hemmen mot zombies. Det finns massor av olika uppdrag att utföra.

Plus: Väldigt bra story och spännande att lyssna på när man springer. Då och då kommer det zombies och ”jagar” en, och då måste man springa snabbare för att komma bort från dem.
Minus: Vore bättre om man kunde länka med Fitbit.

 

C25K – From couch to 5K

En app som gör exakt det den säger: hjälper dig att komma från soffan till att orka springa fem kilometer. Appen är mycket lätt att använda, och du följer en röst som guidar dig i intervallträning, där du varvar mellan att gå och springa. Svårighetsgraden höjs successivt, så att du efter några pass springer lite längre stund, och går lite kortare.  Passar perfekt för den som vill komma igång med träning.

Plus: Ger överkomlig träning även för en otränad person.
Minus: Passar bäst för nybörjare

 

Vila dig i form

En app med övningar från boken Vila dig i form med yinyoga. Yinyoga är en långsammare form av yoga som ger en djup stretch och övning i medveten närvaro. Det är ett bra komplement till annan träning, och fantastiskt för att motverka stelhet i kroppen. Appen innehåller yogapass för olika behov, till exempel rygghelaren, knähelare, förbränning, sömnproblem. Det går också att sätta ihop ett eget pass med sina favoritövningar.

Plus: Vilsam och effektiv träning för hela kropoen. Går att sätta ihop eget pass med sina favoritövningar.
Minus: Betalapp (engångskostnad). Yinyoga är långsamt och tar tid.

 

The Betty Rocker

Betty Rocker är en världskänd onlinetränare som har ett helhetskoncept för hälsa. Hon är särskild känd för sina 30-dagarsutmaningar. I appen The Betty Rocker finns en hel del videor med gratispass, och det går även att lägga till fler mot betalning. Varierad träning som passar alla.

Plus: Riktigt effektiva, roliga och varierande pass. Peppande tränare som förespråkar ett helhetstänkande kring hälsa.
Minus: En del utmaningar kostar pengar (engångskostnad).

 

Detta inte är ett samarbete utan ett oberoende test.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
21 Oktober, 2021