Doktor.se

Även små mängder lakrits höjer blodtrycket

27 Mars, 2024 ・ 3 min
Medicinskt granskad
bild på lakritsrot som ser ut som små träpinnar och lakritskonfekt

Att stora mängder lakrits kan påverka blodtrycket har länge varit känt. Nu visar en svensk studie att även små mängder lakrits höjer blodtrycket. Försöket gjordes på unga friska personer. Lyxigare lakrits innehåller ofta högre mängd av ämnet som höjer blodtrycket. Personer som redan har risk för högt blodtryck bör vara extra försiktiga.

Lakrits innehåller ämnet glycyrrhizinsyra som kan vara skadligt vid högre doser. Det kan till exempel rubba saltbalansen i kroppen, höja blodtrycket, ge viktökning, hjärtproblem och huvudvärk.

Lakritsgodis som innehåller mycket ren naturprodukt, så kallad rålakrits, har väsentligt högre nivåer av glycyrrhizinsyra.

Såväl Världshälsoorganisationen WHO som Livsmedelsverket har bedömt att det är säkert att få i sig 100 mg glycyrrhizinsyra per dag för de allra flesta. Troligen äter en del av den svenska befolkningen så mycket lakrits att de får i sig mer än så.  Lakrits är inte populärt i alla delar av världen, men Norden och Nederländerna toppar försäljningslistorna.

Friska frivilliga fick äta lakrits i två veckor

En studie från Linköpings universitet visar att lakrits kan vara mer potent än forskare tidigare trott. Studien utfördes på 28 unga, friska frivilliga personer. Hälften fick äta 14-15 stycken ekologiska lakritspastiller om dagen i två veckor, vilket blev lite drygt 3 g lakrits och cirka 100 mg glycyrrhizinsyra varje dag. Andra hälften fick en motsvarande kontrollprodukt. Försökspersonerna mätte själva sitt blodtryck varje dag, och efter två veckor i studien fick de också lämna blodprov.

Efter två veckors ätande fick personerna en paus i två veckor. Sedan byttes grupperna så att de som förut ätit lakrits nu fick kontrollprodukten, och tvärtom. Det gjorde att forskarna kunde jämföra resultaten för en och samma person.

Hjärtat påverkades även av små mängder

Att få i sig 100 mg glycyrrhizinsyra om dagen har ansetts ofarligt för friska personer. Den här studien gjordes just på friska, och ändå såg forskarna en klar påverkan av de här små mängderna av lakrits. Blodtrycket började öka redan efter fem dagars lakritsätande, och fortsatte att öka under de två veckor studien pågick. Blodtrycket gick tillbaka när de slutade med lakritsen. Forskarna har kommenterat att det kan vara dags att se över rekommendationen om hur mycket lakrits som anses ofarligt.

Är det farligt med lakrits?

Det kan vara skadligt för kroppen att äta mycket lakrits, och att äta lakrits varje dag. Här är några saker att tänka på:

  • Barn under fem år bör inte äta lakrits regelbundet. Någon enstaka bit ibland går bra.  

  • Gravida och personer med högt blodtryck, hjärtfel eller njursjukdomar kan vara extra känsliga för lakrits och bör vara försiktiga.

  • När du äter lakrits – kolla på förpackningen hur mycket glycyrrhizinsyra produkten innehåller. Se upp så du inte regelbundet äter mer än den rekommenderade mängden, i nuläget 100 mg glycyrrhizinsyra per dag.  

  • Salmiak är inte lakrits, utan ett vitt salt som används som tillsats för att göra saltlakrits. Utan salmiak blir det sötlakrits.

  • Enligt Livsmedelsverket motsvarar 50 g lakritsgodis ungefär 100 mg glycyrrhizinsyra. Det blir ungefär 0,2 procent.

  • Många produkter, särskilt ”lyxlakrits” och rena naturprodukter, innehåller mycket högre koncentration än så. Det kan vara 2 procent eller ännu mer. Om halten är 2 procent får du i dig 100 mg glycyrrhizinsyra redan av 5 g lakrits.

  • Att ofta dricka te bryggt på lakritsrot kan också påverka blodtrycket.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.