Doktor.se

Bästa sättet att ta en powernap

9 April, 2024 ・ 2 min
Medicinskt granskad

En powernap kan boosta energin och humöret, och dessutom ge andra hälsoeffekter. Samtidigt finns nackdelar med att sova på dagen. Vi reder ut vad som gäller, och ger tips på hur du får ut bästa effekt av tuppluren.

Bästa sättet att ta en powernap

Att ta en powernap mitt på dagen kan vara skönt, och dessutom bra för hälsan, visar flera studier. En stor brittisk studie har kopplat dagliga tupplurer till större hjärnvolym, och sannolikt bättre hjärnhälsa.

Samtidigt kan det ge bakslag, särskilt om du sover för länge, eller vid fel tillfälle på dagen.

Fördelar med powernaps

Tupplurar kan ge en rad hälsovinster som att du

  • blir avslappnad, och känner dig mindre stressad

  • blir mer skärpt

  • blir på bättre humör

  • får snabbare reaktionsförmåga och bättre minne.

En powernap på eftermiddagen kan vara en bra idé om du vet att du kommer få sämre sömn på natten, till exempel på grund av en resa eller nattjobb.

Nackdelar med powernaps

Alla mår inte bättre av att ta en tupplur, och det är inte alla som kan komma till ro på en annan sovplats än hemma i sin egen säng. Andra nackdelar med powernaps är att du

  • kan känna dig seg när du vaknar igen

  • kan få svårt att sova på natten. En kort tupplur på 15-20 minuter brukar gå bra, men längre stund än så kan försvåra nattsömnen.

Bästa tuppluren – så gör du

För att få ut fördelarna av en stunds vila, men minska risken för negativa följder kan du följa dessa råd:

  • Håll tuppluren kort. Ungefär 15-20 minuter är lagom. Ju längre du sover, desto större är risken att du får svårt att sova på kvällen. Sätt ett larm så du inte sover för länge.

  • Sov inte för sent. Genom att ta tuppluren mitt på dagen och inte för sent på eftermiddagen minskar du risken att du stör nattsömnen.

  • Hitta en bra plats. Det effektivaste sättet att somna är på en plats som är tyst, mörk, har en bekväm temperatur och skön viloplats.

  • Ge dig tid att vakna igen. Var beredd på att du kan behöva en liten stund efteråt för att vakna ordentligt. Vänta lite med aktiviteter som kräver din full skärpa och snabb reaktionsförmåga.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.

Fler artiklar om sömn

Här kan du läsa fler medicinskt granskade artiklar.