Doktor.se

Bristen på läkemedel fortsätter

24 Januari, 2024 ・ 2 min
Medicinskt granskad

Under 2023 fördubblades antalet restnoterade läkemedel jämfört med året innan. Läkemedelsverket tror att bristen fortsätter. Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har flaggat för att det under året kan bli svårt att få tag på vissa ADHD-läkemedel.

EMA konstaterar att det finns en ökad efterfrågan på ADHD-läkemedel i många länder, och tillverkarna har inte kunnat öka produktionen lika snabbt. Dessutom har det funnits tillverkningsproblem för vissa av läkemedlen. Det har gjort att det varit brist på ADHD-läkemedel i en del europeiska länder.

I Sverige finns det just nu ADHD-läkemedel, och många alternativ att tillgå. Situationen kan förändras under året, och Läkemedelsverket följer utvecklingen.

Viktigt att hämta ut läkemedel i god tid

Liknande situationer finns för flera andra typer av läkemedel. När Läkemedelsverket sammanställt statistiken för 2023 ser det att antalet restanmälda läkemedel ökat med över 100 procent jämfört med året innan.

I de flesta fall finns det bra och tydliga alternativ till de läkemedel som inte går att få tag på. Men det kan krävas ett nytt recept från din läkare. Därför är det viktigt att hämta ut läkemedel i god tid innan hela förpackningen tagit slut. Då finns möjlighet att fixa ett nytt recept om det skulle behövas.

Här kan du läsa mer om orsaker till läkemedelsbristen, och vad du kan göra som patient:

Läkemedelsbristen – vad beror det på?

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.