Doktor.se

Coronarestriktionerna dras ner – de här blir kvar

23 September, 2021 ・ 2 min

Från den 29 september slopas nästan alla coronarestriktioner. Bland annat försvinner rekommendationen om att arbeta hemifrån. Samtidigt införs nya allmänna råd för vuxna som inte vaccinerat sig. Här är en sammanfattning av ändringarna.

Nedtrappningen av de restriktioner som införts under pandemin sker i fem steg, och följer grundplanen som är satt av regeringen. Redan i juli öppnades reglerna upp avsevärt. Då infördes ändringar som till exempel:

  • Att rekommendationen om att endast umgås i en mindre krets togs bort.

  • Att begränsningen av öppettider för serveringsställen togs bort.

  • Att rekommendationen om munskydd i kollektivtrafiken togs bort.

Den 29 september är det dags för steg fyra av planen. Då gäller att:

  • Rekommendationen om att arbeta hemifrån försvinner. Därmed inleds en successiv återgång till arbetsplatsen. Däremot ska den som har symtom stanna hemma och testa sig. Arbetsgivare uppmanas att underlätta för hemarbete för personer som behöver vara hemma vid milda symtom och invänta testresultat.

  • Deltagartaket för sammankomster slopas. Det gäller både offentliga tillställningar och privata fester i hyrd lokal.

  • Restriktioner som gällt restauranger och serveringsställen tas bort. Det gäller både hur många som får sitta vid samma bord, avståndet mellan borden och de tidigare kravet på sittande servering. Helt enkelt – som innan pandemin.

  • Det blir också tillåtet att ha konserter på serveringsställen inomhus.

Folkhälsomyndigheten betonar att det är viktigt att så många som möjligt vaccinerar sig, eftersom det är det viktigaste skyddet mot covid-19.

Restriktioner som blir kvar

De allmänna råden riktade till alla upphör från den 29 september. Istället införs nya allmänna råd som gäller personer som inte är fullvaccinerade mot covid-19. För dessa gäller:

  • att hålla avstånd till andra människor

  • att undvika nära kontakt med personer som är över 70 år samt personer i riskgrupp.

Råden gäller inte för de som är under 18 år eller personer som inte vaccinerats av medicinska skäl. Samtidigt gäller för alla, även vaccinerade, att stanna hemma vid symtom på sjukdom, och att testa sig.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
23 September, 2021