Doktor.se

Covid-vaccin mot deltavarianten av SARS-CoV

21 Juni, 2021 ・ 1 min

En dos vaccin ger visst skydd mot deltavarianten, men inte lika högt som mot övriga varianter av coronaviruset. Däremot ger två doser vaccin ett starkt skydd mot allvarlig sjukdom av deltavarianten.

En ny analys utförd av brittiska hälsomyndigheter visar att befintliga vacciner är effektiva mot deltavarianten av viruset (B.1.617.2), den som tidigare kallats för den indiska varianten. Deltavarianten anses mer smittsam och har fått stor spridning i världen och börjar nu spridas även i Sverige.

Två doser vaccin ger starkt skydd mot deltavarianten

Analysen visar att en dos ger sämre skydd mot deltavarianten jämfört med alfavarianten, men efter två doser ger de befintliga vaccinerna ett lika gott skydd mot deltavarianten. Alfavarianten av viruset är den nya sort som hittills haft störst spridning i Sverige, tidigare kallad den brittiska varianten. Skyddet innebär att det är liten risk för att få allvarlig sjukdom och behöva läggas in på sjukhus. Om du blir sjuk får du oftast bara lindriga symtom.

Allt tyder på att de vacciner vi har i dag även ger skydd mot de andra nya varianter av särskild betydelse som sprids i världen.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
21 Juni, 2021