Doktor.se

Dags att ta vaccin mot covid och influensa

16 November, 2023 ・ 2 min
Covid-19-virus

Personer som är över 65 eller tillhör riskgrupp bör se till att vaccinera sig mot covid-19 och influensa. Smittspridningen av covid-19 har fortsatt att öka, och även spridningen av influensa är i startgroparna.

Det är hög tid att se till att få sina vaccin för att få bästa möjliga skydd under hösten och vintern då infektioner sprids som mest.

Dessa grupper rekommenderas att ta vaccin mot covid-19 och influensa:

  • Personer över 65 år

  • Gravida

  • Personer över 18 år som tillhör riskgrupp för allvarlig sjukdom.

I tillägg rekommenderas dessa grupper att ta vaccin mot covid-19:

  • Barn som läkare enligt individuell bedömning anser har hög risk för allvarlig sjukdom.

  • Personer som är 50-64 år och inte är vaccinerade mot covid-19.

Barn som tillhör riskgrupp för att få allvarlig sjukdom i influensa rekommenderas att ta influensavaccin. Rekommendationen omfattar även vård- och omsorgspersonal till personer som har kraftigt sänkt immunförsvar, samt andra som bor i samma hushåll. Fråga er läkare vad som gäller om du är osäker.

Ofta går det bra att få vaccination mot covid-19 och influensa vid samma tillfälle. Det tar ungefär en till två veckor innan vaccinet ger ett bra skydd.

Läs mer:

Vaccination mot influensa - Folkhälsomyndigheten

Vaccination mot covid-19 - rekommendationer

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
16 November, 2023