Doktor.se

Dags att toppa upp med vitamin D?

5 Oktober, 2023 ・ 2 min
Medicinskt granskad
solen_smal

Solen är vår viktigaste källa till vitamin D. Nu räcker inte solljuset längre, och det kan därför vara bra att ta ett tillskott av vitamin D. Det gäller särskilt för veganer, personer över 75 år och barn och vuxna som sällan eller aldrig äter fisk.

Vitamin D är ett näringsämne som har stor betydelse för vår hälsa. D-vitamin reglerar kalkbalansen i tänder och skelett. Brist på vitamin D kan göra att barn inte växer som de ska, och vuxna kan drabbas av benskörhet. Det kan också leda till sjukdomen rakit, som leder till ett mjukt och missformat skelett. Alltför låga nivåer av vitamin D har på senare år även kopplats till en rad andra sjukdomar, till exempel cancer, MS, sämre kognitiv förmåga och ökad risk för infektioner. Det diskuteras om brist på D-vitamin kan öka risken för att smittas av covid-19, samt få allvarligare former av sjukdomen, men det behövs mer forskning för att säkerställa dessa samband.

Veganer, 75-plussare och innesittare behöver tillskott

Många vuxna får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten och det lager som finns kvar i kroppen efter sommaren. Men det finns grupper som har lättare att få D-vitaminbrist, och därför rekommenderas ett tillskott enligt Livsmedelsverket. Detta gäller för alla som

Ät fet fisk och berikade livsmedel

För de som inte tar tillskott är det extra viktigt att äta fisk några gånger i veckan, gärna fet fisk som lax, makrill eller sill. Ät också av D-vitaminberikade livsmedel, till exempel mjölk eller växtdrycker. Har du barn som inte dricker vare sig mjölk eller växtdryck, och inte är så förtjusta i fisk, finns särskilda kosttillskott med D-vitamin för barn.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.