Vitamin D är ett näringsämne som har stor betydelse för vår hälsa. D-vitamin reglerar kalkbalansen i tänder och skelett. Brist på vitamin D kan göra att barn inte växer som de ska, och vuxna kan drabbas av benskörhet. Det kan också leda till sjukdomen rakit, som leder till ett mjukt och missformat skelett. Alltför låga nivåer av vitamin D har på senare år även kopplats till en rad andra sjukdomar, till exempel cancer, MS, sämre kognitiv förmåga och ökad risk för infektioner. Det diskuteras om brist på D-vitamin kan öka risken för att smittas av covid-19, samt få allvarligare former av sjukdomen, men det behövs mer forskning för att säkerställa dessa samband.
Veganer, 75-plussare och innesittare behöver tillskott
Många vuxna får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten och det lager som finns kvar i kroppen efter sommaren. Men det finns grupper som har lättare att få D-vitaminbrist, och därför rekommenderas ett tillskott enligt Livsmedelsverket. Detta gäller för alla som
är 75 år eller äldre
är yngre än två år
inte äter fisk eller sällan äter fisk
inte äter livsmedel som är berikade med D-vitamin, som till exempel mjölkprodukter och växtdrycker
sällan vistas i solen på sommaren, eller täcker stor del av hudytan när de är ute.
Här kan du läsa om fler grupper som oftare drabbas av D-vitaminbrist.
Ät fet fisk och berikade livsmedel
För de som inte tar tillskott är det extra viktigt att äta fisk några gånger i veckan, gärna fet fisk som lax, makrill eller sill. Ät också av D-vitaminberikade livsmedel, till exempel mjölk eller växtdrycker. Har du barn som inte dricker vare sig mjölk eller växtdryck, och inte är så förtjusta i fisk, finns särskilda kosttillskott med D-vitamin för barn.