Doktor.se

Därför snarkar du ibland högre

23 Maj, 2024 ・ 2 min
Medicinskt granskad

Allergisäsong, några glas vin och sömnbrist är alla vanliga orsaker till ökad snarkning. Vi går igenom vad som ökar risken att snarka, och vad du kan göra själv för att minska ljudnivån.

Nästan alla snarkar någon gång ibland, och en del snarkar både ofta och ljudligt. Men vad beror det egentligen på? Här är 8 vanliga orsaker:

 1. Svullna slemhinnor och nästäppa, till exempel på grund av förkylning eller allergi.

 2. Fettvävnad runt svalg och tunga. Även en liten övervikt kan göra att det bildas fettväv som gör det svårare för luft att passera.  

 3. Alkohol, smärtstillande läkemedel och avslappande läkemedel. De gör att muskler i hals och svalg blir slappare och faller ihop.

 4. REM-sömn. Under den sömnfas då vi drömmer, så kallad REM-sömn, är det vanligare att snarka och få andningsuppehåll. Det är ofta sent på natten eller tidigt på morgonen.

 5. Rökning. Röken kan göra att slemhinnorna irriteras och blir svullna. Det gäller även vid passiv rökning.

 6. Anatomin i munnen. En del har en tjockare gom, likaså kan gomspenen vara förlängd och göra att luften har svårare att passera.

 7. Sovläge. När du ligger avslappnad på rygg faller tungan bakåt och sugs in mot svalgväggen.

 8. Sömnbrist. Om du sovit dåligt brukar musklerna i halsen slappna av ännu mer när du väl somnar djupt, vilket ökar risken för snarkning.

Få hjälp nu vid pollenallergi

Snabb hjälp via chatt, video eller röstsamtal. Vi skriver även ut läkemedel på recept. Öppet alla dagar i veckan.

Så kan du minska ljudnivån

Det finns mycket du kan göra själv för att påverka hur mycket du snarkar, här är några tips:

 • Sovrutiner. Om du sover tillräckligt och oftast får god sömn minskar risken att du snarkar.

 • Fria luftvägar i näsan. Behandla allergi så du inte är täppt, och ta avsvällande nässpray när du är förkyld. Om du har nästäppa utan att vara förkyld kan du prova nässpray med saltlösning på kvällen innan du ska sova.

 • Viktminskning. Även en liten minskning av vikten kan leda till att du snarkar mindre.

 • Undvik alkohol, rökning och rökiga miljöer.

 • Sovposition. Försök vänja dig vid att sova på sidan.

Du kan också överväga att skaffa en snarkskena som skjuter fram underkäken. Det finns enkla varianter att köpa på apotek, men det bästa är att be din tandläkare om hjälp att göra en formgjuten skena.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
23 Maj, 2024

Här finns fler artiklar om sömn