Doktor.se

Dataspel och skärmtid – 5 råd till föräldrar

24 Februari, 2023 ・ 2 min

Dataspel kan vara ett positivt sätt att lära sig nya saker och umgås med vänner. Men när blir det för mycket av det goda? Här är fem råd om vad föräldrar kan göra för att minska risken för ett osunt beteende kring spel.

Men – jag är mitt i en match!

Skärmar är en välsignelse och ett gissel för alla föräldrar. För många är skärmtiden ett sätt att träffa sina kompisar efter skolan, och därför kan det vara extra utmanande att sätta gränser för skärmar och spelande.

Sedan några år tillbaka har världshälsoorganisationen WHO beslutat att se dataspelsberoende, gaming disorder, som en formell diagnos. Förra året infördes dataspelsberoende som formell diagnos även i Sverige.

Varningssignaler för osunt beteende kring dataspel

Det är viktigt att komma ihåg att allt spelande inte är dåligt, och att spelandet kan vara ett roligt och viktigt sätt att umgås både för barn och vuxna. Dataspel kan också användas för inlärning.

Det är när spelandet börjar inkräkta på det mesta i livet på ett negativt sätt som det blivit ett problem, till exempel att hellre spela än träffa kompisar, att bli irriterad och rastlös av att inte spela, eller att strunta i läxor eller arbetsuppgifter för att kunna spela.

Vad kan jag göra som förälder?

Här finns tips på vad du kan göra som förälder för att minska risken för osunt spelande:

1. Prata med ditt barn om spelen och engagera dig i vad som händer kring spelen.

2. Kom överens med ditt barn om tydliga gränser, till exempel vad som måste göras innan spelandet, spel på vissa dagar eller en tidsgräns för spel.

3. Var uppmärksam på om spelet används för att fly från annat, till exempel att hantera saker som känns jobbiga.

4. Se till att barnet kan vara flexibelt så att spelandet inte blir det huvudsakliga i livet och går före allt annat.

5. Hjälp till att hitta andra aktiviteter, gärna aktiviteter utomhus, sport eller annan fysisk aktivitet.

Om åtgärderna inte fungerar, utan du känner att situationen redan gått för långt kan det vara en god idé att söka hjälp.

Läs mer om dataspelsberoende och varningssignaler för osunt spelande.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
24 Februari, 2023