Doktor.se

Dessa grupper bör fortsätta ta covid-19-vaccin i år

9 Mars, 2023 ・ 2 min

Många i befolkningen har nu ett bra skydd mot covid-19 och därför har rekommendationerna om vaccination uppdaterats. Folkhälsomyndigheten bedömer att de flesta som är under 50 år kan hoppa över vaccinationen det kommande året. Samtidigt kommer nya varianter, och spridningen fortsätter. Vi listar vilka som rekommenderas att fortsätta ta vaccin, och hur många doser.

Numera finns ett bra skydd mot covid-19 hos de flesta personer i Sverige. I den senaste undersökningen om immunitet mot covid-19 framkommer att nu har minst 94 procent antikroppar. Skyddet har byggts upp både genom vaccinationer och att ha haft en eller flera covid-19-infektioner. Det har gjort att Folkhälsomyndigheten har uppdaterat rekommendationerna för vaccination mot covid-19. De nya rekommendationerna gäller från 1 mars 2023 och ett år framåt.

Riskgrupper bör fortsätta ta covid-vaccin

En del grupper rekommenderas fortfarande att vaccinera sig. Det gäller till exempel de som har en underliggande sjukdom eller andra faktorer som ökar risken att bli allvarligt sjuk. Dessa grupper rekommenderas att fortsätta ta covid-19-vaccin:

  •  Personer som är 80 år och äldre, samt de som bor på särskilda boenden för äldre (SÄBO)
    Rekommenderas att ta två doser under perioden från 1 mars och ett år framåt, oavsett tidigare antal doser. Doserna bör tas med minst 6 månaders intervall.

  • Personer som är 65–79 år samt personer i riskgrupp som är 18 år och äldre
    Rekommenderas att ta en dos under perioden från 1 mars och ett år framåt, oavsett tidigare antal doser. Dosen bör i första hand tas inför höst-vinter, och med ett tidsintervall på minst 6 månader från senaste dosen.

  • Personer som är mellan 50 och 64 år
    Rekommenderas att ta en dos under perioden från 1 mars och ett år framåt, oavsett tidigare antal doser. Dosen bör i första hand tas inför höst-vinter, och med ett tidsintervall på minst 9 månader från senaste dosen.

För personer som är mellan 18 och 49 år finns ingen allmän rekommendation, däremot finns vaccin tillgängligt för dem som vill ta. Det kan till exempel vara personer som lever nära en äldre person, eller en person i riskgrupp.

Läs mer om de nya rekommendationerna här:

Nya rekommendationer för vaccination mot covid-19 — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
9 Mars, 2023