Doktor.se

Effektiva pauser kan motverka stressproblem

8 December, 2023 ・ 2 min

Raster under arbetsdagen är viktiga för att må bra, och jobba effektivt. Forskning visar att vissa pauser är mer effektiva än andra. Här är sex tips på hur du tar rast på bästa sätt.

Inför julhelgerna är det mycket som ska hinnas med både privat och på jobbet. Det är lätt hänt att stress och press tar över, och överskuggar allt det mysiga december har att bjuda på. Forskning visar att effektiva raster är ett bra sätt att bli både mer produktiv, och mindre stressad. Vad du gör på rasterna spelar också roll.

Så tar du pauser på bästa sätt

  • Korta på förmiddag, längre på eftermiddag. Längre raster är inte nödvändigtvis bättre. På förmiddagen räcker det ofta med mikropauser på några minuter. På eftermiddagen när energin är lite lägre kan det behövas lite längre paus för att ladda batterierna.

  • Byt miljö. Det optimala är att få lite frisk luft på rasten, eller åtminstone ett miljöombyte.

  • Lämna skärmarna. Många nyttjar pausen till att scrolla igenom sociala medier och liknande, vilket inte ger lika effektiv återhämtning visar forskning. Låt hjärnan vila från skärmar under pausen.

  • Fysisk aktivitet. Att göra något fysiskt aktivt under pausen är mycket effektivt för att öka både välmåendet och effektiviteten. Det behöver inte vara ett helt gympass, utan kan räcka att ta en promenad runt kvarteret eller göra några enkla pausövningar.

  • Umgås med husdjur. För den som har möjlighet kan husdjur vara en bra möjlighet att ta effektiva pauser. Att umgås med husdjur kan sänka stresshormonerna och öka välmåendet.

  • Planera in paustid. I stressiga perioder är det särskilt viktigt att se till att det finns utrymme för pauser under dagen.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.