Doktor.se

Få söker hjälp vid klimakteriet – trots många symtom

30 November, 2022 ・ 2 min

Ninni Stålhammar är barnmorska och verksamhetschef på Doktor.se. Här berättar hon om hur du kan få digital vård av barnmorska för klimakteriebesvär.

Hur söker jag vård hos barnmorska via Doktor.se?

Gå in i appen Doktor.se och välj den kategori som passar bäst för dina besvär, till exempel klimakteriet, underliv, graviditet eller preventivmedel. Därefter kommer du att få svara på ett antal frågor i en chatt, och sedan ställs du i kö för att bli uppringd av en barnmorska. Barnmorskorna finns tillgängliga från 7–22, och det brukar gå snabbt att få en tid.

Vad kan ni hjälpa till med kring klimakteriet?

Vi vet att kvinnor i klimakteriet är en grupp som söker väldigt lite vård fast de har många symtom. En del av symtomen är välkända, som svettningar, värmevallningar och torra slemhinnor. Men under klimakteriet kommer många andra symtom som kan vara mer diffusa, och som kanske inte kopplas till att de kan bero på klimakteriet. Det gäller till exempel symtom som nedstämdhet, håglöshet, sömnproblem, minskad sexlust och viktuppgång. För en del kan östrogenbehandling vara ett alternativ, men det finns många andra åtgärder som kan lindra besvären. Vi vet till exempel att motion, kost och stresshantering har stor betydelse.

Vad kostar det?

Frågor som rör preventivmedel, både rådgivning och recept, är kostnadsfritt. Testning och behandling av klamydia är kostnadsfritt. I övrigt kan priserna skilja sig beroende på var i landet du bor.
För att se priset i din region kan du gå in här.

Vilka andra typer av problem kan ni hjälpa till med?

Som barnmorskor finns vi här för kvinnor genom alla faser i livet. Här är några exempel på saker vi kan hjälpa till med direkt i appen:

  • preventivmedel – rådgivning eller förnyelse av recept

  • svampinfektion i underlivet – testning och behandling

  • klamydia – testning och behandling

  • frågor i samband med graviditet

  • frågor kring abort

  • frågor kring sex och könssjukdomar

  • torra slemhinnor i underlivet

  • klåda i underlivet

  • vaginal obalans.

När du kontaktar oss i appen får du först berätta om de besvär du har och det du undrar över, så gör vi en bedömning om vi kan hjälpa dig digitalt. Vi kan också hjälpa dig att komma i kontakt med en annan vårdgivare, om vi bedömer att det är bättre för dig.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
30 November, 2022