Doktor.se

Får du hög puls fem gånger i veckan?

7 Mars, 2024 ・ 3 min
en kvinna i träningskläder springer uppför en skogsstig

Kommer du upp i en halvtimmes rörelse med höjd puls fem gånger i veckan? Det är basnivån som rekommenderas för att hålla sig frisk. För bästa hälsoeffekt bör du träna längre tid, lägga till styrketräning två gånger i veckan, och gärna lite balans också. Här finns tips på hur du kan få in mer rörelse i din vardag.

Om det skulle gå att förpacka fysisk aktivitet i en tablett skulle det förmodligen bli världens mest framgångsrika behandling. Att regelbundet få in rörelse som ger ökad puls minskar risken för nästan alla sjukdomar. Det funkar dessutom som behandling om du har olika typer av sjukdomar, i princip utan biverkningar. Dessutom skulle det vara en kur mot för tidigt åldrande och för tidig död.

Alla har vi tillgång till den här ”tabletten”, när vi vill. Ändå är det för de flesta av oss så svårt att få till i vardagen.

Från noll träning till lite träning ger högst vinst

Lite träning är bättre än ingen alls, brukar det heta. Det stämmer verkligen. Faktum är att den allra största hälsovinsten får de som går från att inte träna alls till att träna litegrann. Det handlar inte om att uppfylla målen perfekt redan från början. Steg för steg, lite i taget räcker långt. Det finns hur många hurtiga fraser som helst på samma tema, ”all rörelse räknas” ”den bästa träningen är den som blir av” och så vidare. Alla stämmer.

8 tips för att komma igång

Vi människor gillar det vi känner igen, och de flesta är lite lata och bekväma av naturen. Därför kan det krävas lite trix för att komma i gång och få fysisk aktivitet att sätta sig som en vana. Här är några sätt, säkert kan du själv komma på ännu fler.

  1. Boka tid. Det är ofta lättare att få till träning som är bokad, till exempel på ett pass eller med en instruktör.

  2. Träna tillsammans. Att träna tillsammans med sin partner eller en kompis kan också göra det lättare att komma iväg. 

  3. Använd restiden. Promenera eller cykla hela eller delar av vägen när du ska någonstans.

  4. Sätt ett mål. Bestäm dig för att träna ett visst antal gånger per vecka. Fundera gärna över vilka dagar som funkar för träning, räkna inte med att det bara blir av.

  5. Walk and talk. Föreslå att ta jobbmöten som promenader. Eller passa på att ringa dina vänner medan du tar en promenad.

  6. Träna till din favoritserie. Ett lätt sätt att få till träning är att lyssna på en ljudbok eller kolla på film på mobilen medan du kör träningscykel, går på löpband eller kör crosstrainer.  

  7. Belöna dig. Tänk ut en bra belöning som du får när du tränat.

  8. Sänk ambitionsnivån. Gå inte ut för hårt, utan se bara till att göra någonting. Då känns det lättare att orka nästa gång.

Om du har smärta eller andra fysiska besvär som hindrar dig från att träna kan du ha god hjälp av en fysioterapeut. Du kan få behandling och tips på träning som funkar för dig. Doktor.se har tillgång till rehab på våra vårdcentraler på många orter.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
Ewa Lundborg - Doktor.se7 Mars, 2024Filip Saxena, chefläkare - Doktor.se