Doktor.se

8 tips för att bli mer kroppsnöjd

11 Januari, 2024 ・ 3 min

Att bli nöjd med sin kropp är något många kämpar med. Istället är det vanligt att ha alltför stort fokus på upplevda skavanker – kroppsdelar som känns för stora eller för små, rynkor, celluliter eller oönskade veck. Här får du tips på hur du kan bli mer nöjd med dig själv och din kropp precis så som du är.

  1. Fokusera på hur kroppen känns. Vägen till att acceptera sig själv kan underlättas av att du vänder fokus mot känslan i kroppen, istället för att granska den utifrån hur den ser ut i spegeln eller på bilder. Våra kroppar är inte tänkta att vara vackra statyer, de är våra redskap för det liv vi vill leva. Det här är ett förhållningssätt som tar tid att förändra, men som blir lättare ju mer du övar.

  2. Hitta en balans mellan rörelse och vila. Kroppen mår bra och känns skön att vara i när den får lagom med fysisk aktivitet. Träning ger också värdefull återhämtning efter intensiva perioder. Kravlös vila har också sin viktiga funktion. Sträva efter att hitta en bra balans, där du får utrymme för såväl träning som vila.

  3. Omvärdera din målbild. Alltför många går runt med en orealistisk bild av hur de borde se ut, och bär på en bild av en perfekt kropp som helt enkelt inte är rimlig att leva upp till. Fundera över vad du har för målbild i ditt huvud, och varför du tänker att du borde se ut så.

  4. Rensa i sociala medier. Det är lätt att få en skev idealbild av sociala medier. Välj med omsorg vilka personer och konton du följer, och sortera bort de som skapar onödig press.

  5. Hitta dina unika fördelar. Alla är vi olika, och ser olika ut. De flesta ägnar mycket tid åt att hitta det som är fel, och att försöka ändra det. Skifta istället fokus till det hos dig själv och din kropp som du älskar och är nöjd med. Formulera det i ord och sätt upp på väggen i badrummet, eller spara budskapen i mobilen. Titta på det ofta, och läs gärna orden högt för dig själv.

  6. Vårda din egen stil. Känn efter vad du trivs med att ha på dig, kläder som sitter bra och framhäver det du gillar bäst med din kropp. Rensa bort sådant som inte passar längre, så att du kan öppna garderoben och mötas av plagg som får dig att trivas med dig själv.

  7. Var snäll mot dig själv. Tänk snälla tankar om dig själv. När du känner att den inre kritikern börjar ta plats, se till att din inre försvarsadvokat får plats istället.

  8. Vårda dina relationer. Omge dig med människor som behandlar dig väl. Vårda relationer till människor som får dig att må bra ända in på djupet, och hjälper dig att se dig för den du är.

Om du har tankar och känslor kring din kropp som ger en negativ påverkan på ditt liv så kan du vända dig till ossDoktor.se för hjälp eller stöd av våra läkare.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
11 Januari, 2024