Doktor.se

Fler borde använda glidmedel

29 December, 2023 ・ 3 min
Medicinskt granskad

När vi är sexuellt upphetsade producerar kroppen vanligtvis ett naturligt glidmedel, men ibland påverkas det av olika saker i livet som gör att det inte blir lika fuktigt. Det kan helt enkelt kännas som att kåtheten inte stämmer överens med våtheten. Då är glidmedel ett fantastiskt hjälpmedel som fler borde använda, anser Maria Björnesjö som är barnmorska på Doktor.se.

Vem bör använda glidmedel?

Alla kan använda glidmedel för att öka njutningen av sex.  Det gäller oavsett om man upplever att man har problem med torrhetskänsla i underlivet eller inte. Jag skulle dock säga att det är A och O att använda glidmedel under och efter klimakteriet eller om du nyligen fött barn eller ammar, eftersom då är slemhinnorna i underlivet ofta torrare och skörare. Använd även glidmedel om du har analsex, använder sexleksaker och om du vill underlätta införandet av mensskydd.

Jag vill dock betona vikten av att känna lust! Om inte den finns, ska den inte ersättas av glidmedel för att genomföra ett samlag. Glöm inte bort förspelet, det ökar blodtillförseln i underlivet och gör det lättare att få orgasm.

Varför tror du att det används så lite?

Många tänker kanske inte på det, särskilt om man inte upplevt att man behövt det tidigare. Det kan också upplevas pinsamt att köpa glidmedel, men numera går det ju att beställa det mesta via nätet  till exempel från apoteken. De har ofta bra produkter som är noggrant testade och anpassade för de intima delarna på kroppen.

Vad är skillnaden mellan olika glidmedel?

Det finns tre grupper av glidmedel och de kan användas lite olika.

  • Vattenbaserade. Är naturligt återfuktande och ger ett bra och naturligt glid, samt är lätt att tvätta bort. Det går att använda i kombination med både latexkondomer (den vanligaste sorten) och polyuretanplastkondomer och sexleksaker. Det är generellt sett lite billigare, men torkar upp snabbare, vilket gör att det kan gå åt mer. Det här glidmedlet är att föredra om du vill underlätta införandet av mensskydd.

  • Silikonbaserade. Ger en mer len känsla, är drygare än vattenbaserade glidmedel och går även att använda i tex badet eller duschen, men är något dyrare. Även det här glidmedlet går bra att kombinera med kondomer gjorda av latex och polyuretanplast, men vissa av dessa glidmedel ska inte användas i kombination med sexleksaker gjorda av silikon, eftersom det kan ska skada ytan på dem.

  • Oljebaserade. Ger ett extra bra glid och är drygare än vattenbaserade glidmedel, men ska inte användas i kombination med latexkondomer eftersom det bryter ner kondomen och den går sönder, detsamma gäller för sexleksaker gjorda i latex.  Det kan också vara svårare att tvätta bort jämfört med andra glidmedel.

Vilket glidmedel ska jag då välja?

Baserat på de skillnaden som finns på olika glidmedel så behöver man tänka till om man till exempel använder kondom. I övrigt så är det helt och hållet en smaksak, och bara att prova sig fram tills man hittar sin favorit.

Om du har besvär med underlivet som du inte får bukt med på egen hand bör du söka vård. Barnmorskorna på Doktor.se kan hjälpa dig med rådgivning och eventuell behandling.

Du ska också söka vård om du har smärta, flytningar du inte känner igen, om det gör ont eller svider när du kissar eller om du har andra tecken på infektion i underlivet.

 

 

 

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
29 December, 2023