Doktor.se

Fler ska få påfyllnadsdos för bättre skydd inför jul

12 November, 2021 ・ 3 min
Medicinskt granskad

Folkhälsomyndigheten går nu ut med ny rekommendation om att påfyllnadsdosen av vaccin mot covid-19 kan ges från fem månader efter andra dosen. Rekommendationen gäller för alla personer över 65 år. Syftet är att fler ska hinna få ett bra skydd inför julhelgerna.

Nu pågår vaccinering med tredje dosen, påfyllnadsdosen, för att ge ett bättre skydd mot covid-19 för de sköraste i samhället. Först ut att erbjudas påfyllnadsdosen var personer över 80 år och de som bor i särskilt boende för äldre, så kallat SÄBO. Även personer med mycket nedsatt immunförsvar erbjuds nu en tredje dos vaccin.

I slutet av oktober utökades rekommendationen så att fler ska hinna få ett bra skydd inför julhelgerna. De som nu erbjuds vaccin är dessutom

  • personer över 65 år

  • personer som arbetar på SÄBO, inom hemsjukvård eller med hemtjänst.

Från början har rekommendationen varit att det ska gå minst sex månader mellan andra dosen och påfyllnadsdosen. Den nya rekommendationen är att det räcker med fem månader mellan doserna. Olika regioner har olika upplägg för vaccinationerna, till exempel om du kan vaccinera dig via drop-in eller behöver boka tid.
Du kan läsa mer om vad som gäller i din region på 1177.se.

Ändrade allmänna rekommendationer från november

Från första november gäller också nya rekommendationer för personer som får luftvägssymtom. Precis som tidigare ska alla som får symtom på luftvägsinfektion stanna hemma. Det gäller både vaccinerade och ovaccinerade. Nu finns inte längre specifikt antal dagar du måste vara hemma, utan du avgör själv hur länge du behöver stanna hemma för att bli frisk. För vissa kan det vara några dagar, för andra en vecka eller längre.

Vaccinerade behöver oftast inte testa sig vid symtom

De som inte är vaccinerade rekommenderas att även fortsättningsvis testa sig vid symtom. De flesta vaccinerade behöver inte längre testa sig för covid-19, förutom de som tillhör särskilda grupper:

  • Personer som har rest till ett land utanför Norden och får symtom inom 14 dagar efter resan.

  • Personer som har hemtjänst eller bor på SÄBO.

  • Äldre personer på LSS-boenden.

  • Personer som behöver vård eller behandling.

  • Personal inom hälso- och sjukvård.

  • Personal inom äldreomsorg eller LSS-boenden.

  • Om du är en del av en smittspårning.

Personer som inte är vaccinerade uppmanas också att fortsätta vara extra noga med att hålla avstånd till andra och skydda sig själv och andra mot smitta. Särskild hänsyn ska tas i möte med personer som är över 70 år eller tillhör någon riskgrupp.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
12 November, 2021