Doktor.se

Fortsatt ökning av kikhosta

14 Juli, 2024 ・ 2 min
Medicinskt granskad

Antalet fall av kikhosta fortsätter öka, en sjukdom som kan vara livshotande för små barn. Flera spädbarn har dött av kikhosta i Europa under året, och även i Sverige har dödsfall skett. Här är tips på hur du gör för att skydda de minsta.

Under 2020-2023 var antalet rapporterade fall av kikhosta lågt. Men det senaste året har antalet ökat, med en kraftig uppgång sedan innan sommaren. Ökningen förväntas fortsätta de kommande månaderna.

Gravida ska kolla upp långvarig hosta

Om du är gravid och har långvarig hosta bör du söka vård och kolla upp den. Om det visar sig vara kikhosta kan du få behandling innan barnet kommer. Samma sak gäller andra i familjen som hostat länge. Genom att behandla smittade familjemedlemmar minskar risken för att spädbarn smittas efter födseln.

Vaccin för små barn och gravida

Det är också viktigt att mamman vaccinerat sig under graviditeten, eftersom det ger barnet ett visst skydd från födseln. Små barn får sen sin första dos vaccin mot kikhosta vid 3 månaders ålder. Efter det följer flera doser under hela uppväxten inom ramen för vaccinationsprogrammet för barn.

Skydda spädbarn från smitta

När du har ett spädbarn bör du minska risken att det utsätts för smitta, både av kikhosta och andra luftburna smittor. Här är några tips att tänka på:

  • Träffa inte personer som är förkylda, snuviga eller hostiga

  • Se till att alla i familjen tvättar händerna ordentligt med tvål och vatten direkt när ni kommer hem. Särskilt viktigt att syskon tvättar händer efter förskola och lekträffar. Uppmana även gäster att göra likadant.

  • Undvik pussar i ansiktet på bebisen av små syskon i förskoleåldern.

  • Undvik kollektivtrafik om det är möjligt, särskilt i rusningstid

  • Amma om det är möjligt, eftersom amning minskar risken för luftvägsinfektioner.

Om du misstänker att ditt spädbarn har kikhosta är det viktigt med snabb behandling. Det minskar risken för allvarlig sjukdom.

Läs mer om symtomen vid kikhosta i vår fakta-råd-text.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.

Fler tips på artiklar

Varje vecka skriver vi om det senaste inom sjukvård, hälsa och medicin. Här hittar du ett urval av våra artiklar om barnhälsa.