Doktor.se

10 appar att ladda ner på semestern

15 Juli, 2019 ・ 3 min
Medicinskt granskad

Få koll på var fästingarna härjar som mest i landet, nödvändiga första hjälpen-råd i de vanligaste nödsituationerna eller hur mycket du kan sola där du är. Här är våra tips på appar att ladda ner i sommar.

1. Fästinghjälpen
Ska du vara ute i Sveriges skog och mark är den här appen en given vapendragare, inte minst om du har hund. Den visar var i landet risken det rapporterats att det finns fästingar och med hjälp av telefonens GPS kan du själv enkelt rapportera när du hittat fästingar.

 2. Röda korset Första hjälpen
Här finns information du kan behöva i de vanligaste nödsituationerna. Här finns bland annat instruktioner i form av videoklipp och steg-för-steg-råd. 

3. Min soltid
Med Strålsäkerhetsmyndighetens app kan du beräkna din soltid. Appen är kopplad till en gps som gör att du kan se hur länge du kan vistas utan solskydd där du är.

4.  Healthmap: Outbreaks nearby me
Bra app för dig som vill ha information om smittsamma sjukdomsutbrott som sker i realtid i världen, alltifrån vattkoppor till svininfluensan.

5. Vaccinationskortet
Här är appen där du kan samla hela familjens vaccinationer och spara uppgifter om alla familjemedlemmar för att veta vem som har tagit vilket vaccin och när. Här finns också praktiska restips och rekommendationer på vaccinationer inför din resa.

6. Withings health mate
App för dig som vill ha lite koll på din hälsa; sömnen, träningen, vikten, kroppstemperaturen och blodtrycket.

7. Sleep cycle
Sömn och vila tillhör semestern, men det är inte alltid lätt att varva ned och få till den där nödvändiga sömnen. Appen Sleep cycle beskrivs som en intelligent väckarklocka som analyserar din sömn genom ljudet av dina rörelser när du sover, samlar statistik och väcker dig lätt med lämpliga väckningssignaler. 

8. Hjärta Puls tracker
Mäter snabbt och enkelt din puls och hjärtfrekvens genom att du placerar pekfingret på din mobilkamera. En prisbelönt app som används av över 35 miljoner människor. 

9. Runkeeper
Passa på att beräkna hur mycket du går, springer eller cyklar på semestern. Med hjälp av Runkeeper och telefonens gps är det enkelt. Här kan du också se många kalorier du förbränner.10. Doktor.se
Prata med sjuksköterskor och läkare på ett enkelt och bekvämt sätt när du än behöver. Här kan du också förnya dina recept om du behöver.

10. Doktor.se
Prata med sjuksköterskor och läkare på ett enkelt och bekvämt sätt när du än behöver. Här kan du också förnya dina recept om du behöver.

Poddtips!
Rastlös på sandstranden? Det finns flera bra hälsopoddar att lyssna på. Exempelvis Vetenskap & Hälsa, Kropp & Själ, Nejm this week (The New England Journal of Medicine ) eller Motionsklubben med systrarna Kallur. 

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
15 Juli, 2019