Doktor.se

3 hälsofördelar med väckarklocka

23 September, 2019 ・ 1 min

Använder du mobiltelefonen för att komma upp på morgonen? Här är tre anledningar till varför du bör överväga att go back to basis.

En analog väckarklocka på nattduksbordet är inte bara en snygg inredningsdetalj: det kan också ha en direkt positiv effekt på hälsan. Det är främst tre skäl till att lämna mobiltelefonen utanför sovrummet:

Sömnkvalitén förbättras
Studier pekar på att vi sover i genomsnitt 15 till 20 minuter kortare om vi har mobiltelefonen bredvid oss. Detta skriver bland annat amerikanska National Institutes of Health.

Koncentrationsförmågan ökar
En rad forskningsrapporter hävdar att mobiltelefonen stör vår koncentration bara genom att finnas i samma rum. Ett klassiskt experiment är det där 500 universitetsstudenter fick testa minne och koncentration. De som lämnat telefonen utanför klassrummet presterade bättre än de som hade den ljudlöst i fickan.

Stress och ångest dämpas
En studie publicerad av The Guardian menar att sociala medier-användande 30 minuter innan läggdags stör sömnen. Ett flertal andra rapporter uppger att exponeringen för andras tillrättalagda tillvaro sänker självkänslan, ökar stressen och höjer ångestnivån.

Kanske läge att byta mobiltelefonen mot väckarklocka?

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
23 September, 2019