Doktor.se

4 faktorer som påverkar vårt immunförsvar

24 Mars, 2020 ・ 2 min

En fransk-svensk studie har kommit fram till vilka faktorer som påverkar vårt immunförsvar mer än andra.

Vad påverkar vårt immunförsvar och varför reagerar vi så olika på infektioner? Det har forskare vid Pasteur-institutet och Lunds universitet frågat sig och efter att ha analyserat miljontals variabler har funnit att fyra faktorer som påverkar vårt immunförsvar mer än andra, vilka harpublicerats i Nature Immunology.

Studien är dock bara ett första utkast. Men i projektet, där man korskopplade 1000 friska personers gener med immunceller, individers livsstil och förutsättningar, kom forskarna fram till dessa faktorer: 

* Rökning.Det har varit känt att rökning påverkar infektionsrisken rejält, men i denna studie fann man förklaringen: fler rökare har fler så kallade regulatoriska T-celler – celler som hämmar det adaptiva immunsvaret, vilket kan leda till försämrat skydd mot infektioner.

Ålder.Immunförsvaret förändras av att man blir allt äldre, vilket förklarar varför äldre lättare drabbas av infektioner och sjukdomar. 

Kön. Immunförsvaret hoskvinnor och män skiljer sig åt. Man tror att det har att göra att med att fler kvinnor drabbas av autoimmuna sjukdomar än män. Studien visade att kvinnor har fler MAIT-celler, vilka tycks ha en bidragande faktor till autoimmuna sjukdomar. På så sätt förklarar man varför det är vanligare att kvinnor insjuknar i dessa sjukdomar än män, skriver Kurera. 

* Ett herpesvirus, CMV, som vi alla drabbas av i livet, men vanligtvis inte känner av. Det så kallade cytomegaloviruset påverkar immunsystemet eftersom det gör att mängden minnes T-celler (en typ av vit blodkropp), som har uppgift att bekämpa just detta virus ökar kraftigt. Den som bär cytomegaloviruset har tolv gånger fler minnes T-celler. I tidigare forskning, skriver Kurera, har forskare kunnat att dessa personer har ett större skydd mot influensa.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
24 Mars, 2020